Sâmbătă, 26 noiembrie şi duminică, 27 noiembrie 2022, au fost resfinţite, după lucrări de modernizare şi dotare, două biserici ortodoxe româneşti din Ungaria, în oraşul Bătania (Battonya) din judeţul Bekes şi comuna Săcal (Körösszakál), din judeţul Hajdu-Bihar. La ambele manifestări fost prezent şi Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Ungaria. Asistenţa spirituală a fost asigurată de ierarhi şi preoţi români, din România şi Ungaria.
Parohia Bătania a sărbătorit în data de 26 noiembrie aniversarea a 150 de ani de la prima târnosire a bisericii, cu hramul “Sf. M.Mc. Gheorghe” (1872) și cu acest prilej a fost sfințită din nou masa Sfântului Altar, care a fost îmbrăcată în plăci de marmură. Slujba de târnosire a Sfintei Mese și Sfânta Liturghie Arhierească au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, arhiepiscopul Aradului și Preasfințitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), cu un sobor de preoți și diaconi. La eveniment au luat parte oficialități locale și conducători ai unor instituții românești din Ungaria, între care Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al românilor în Parlamentul Ungariei; Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AŢRU) și Boros Csaba, primarul oraşului Bătania.
Biserica actuală, de zid, din Bătania a fost ridicată de credincioșii ortodocși români din această localitate, după despărțirea lor canonică de obștea credincioșilor sârbi, consemnată în anul1865, de episcopul Aradului Procopie Ivașcovici și după conviețuirea și rugăciunea comună, făcută cu credincioșii ortodocși sârbi din Bătania, vreme de aproape un veac, mai întâi în biserica de lemn din 1784 și apoi în biserica de zid cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, construită împreună, între anii 1793-1797 și care a rămas în proprietatea Parohiei ortodoxe sârbe din localitate, după anul 1865. Rămași o vreme fără locaș de cult, românii din Bătania și-au construit apoi propria lor biserică, între anii 1869-1872. Iconostasul a fost realizat din lemn sculptat și împodobit cu icoane, după cum rezultă și din inscripția de sub icoana Sf. Ioan Botezătorul, unde se pot citi următoarele: „Acest iconostas s-au rădicat în anul 1908, lucrat de sculptorul Ioan Cotîrlă din Oravița, pictat de B. Delliomini, pictor în Caransebeș”. În biserica ortodoxă românească din Bătania, ce își serbează 150 de ani de la prima ei târnosire, au fost executate de-a lungul vremii mai multe lucrări de reparație și renovare, după cum urmează: în 1992 s-a schimbat în întregime acoperișul bisericii; în 2013 a fost restaurată integral turla bisericii, distrusă în timpul unei furtuni; în 2018 au fost înlocuite candelabrele și icoanele prăznicare și s-a pus o Cruce de lemn în Sfântul Altar; în 2019 au fost achiziționate noi vase liturgice, tronul arhieresc și alte scaune de lemn în Sfântul Altar, iar Sfânta Masă a fost îmbrăcată în plăci de marmură; în 2020 a fost refăcut și curățat gardul bisericii, iar în anul 2022 a fost montat un sistem electric de tragere a clopotelor. Sunt încă în curs de desfășurare și alte lucrări de consolidare și înfrumusețare a locașului de cult. Evenimentul s-a încheiat cu o agapă şi un moment cultural.
Duminică, 27 noiembrie 2022, PS Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), s-a aflat în mijlocul credincioșilor ortodocși români de la Parohia cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Adormirea Maicii Domnului”, din localitatea Săcal (Körösszakál). Ierarhul a celebrat resfințirea bisericii, care a fost restaurată și zugrăvită în exterior și al cărei acoperiș a fost schimbat în întregime, împreună cu structura sa de rezistență. După aceea a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu un sobor de preoţi.
La slujbă au luat parte credincioși din Săcal și împrejurimi, dar și din Oradea, precum și oficialități: Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria; Búcsú László, vicepreședintele Consiliului Județean Hajdu-Bihar; Palfi Tamás, primarul comunei Săcal; Eva Boncza, președintele Autoguvernării Românești din Săcal; Ioan Cozma, directorul Școlii Generale din Săcal. Membri Asociației „Folclorul fără frontiere”, din Oradeea au prezentat un concert de colinte tradiţionale româneşti.
Biserica ortodoxă românească din Săcal a fost construită în anul 1788, pe locul unei biserici mai vechi, fiind închinată, de la început, Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, iar din anul 2002 a primit și cel de-al doilea hram, la Adormirea Maicii Domnului. O vreme, aici afuncţionat o mănăstire ortodoxă românească. Evenimentul s-a încheiat cu o agapă şi un moment cultural.