Ciolacu și Guvernul PSD/PNL, prin acțiunile pompieristice pe care le fac, nu fac altceva decât să demonstreze că România e un stat acaparat de interlopi și crima organizata! Ce vor de fapt sub lozinca reducerii cheltuielilor bugetare prin reducerea numărului de personal bugetar, începând cu ANAF? Exact ce și-a dorit Guvernul Ponta, respectiv PSD/PNL în 2012! Vor un fisc cu atribuții de decor. Doar de colectare (nu și de control), obedient politic, care să verifice, selectiv doar activitatea celor care nu sunt sub protecție politică. Un concept, marca PSD-PNL, din vremea lui Năstase și Patriciu! Urmează, firesc (dacă lucrurile continua în aceasta direcție, respectiv scăderea veniturilor fiscale, raportat la PIB și creșterea evaziunii fiscale), întrarea României în incapacitate de plată și, bineînțeles, haosul, pe care crima organizată știe foarte bine să-l exploateze.
Pentru că este o utopie ca PSD și PNL, care sunt autorii fizici și morali ai dezastrului economic actual (scăderea veniturilor fiscale în PIB, de la 33,1% în 2013, la 26% în 2022 și creșterea evaziunii fiscale la peste 30% din PIB) să poată reforma statul și să rezolve problema creșterii gradului de încasare al veniturilor fiscale. Sub bagheta lor s-a ajuns la acest dezastru. Ei au sufocat instituțiile publice cu clientela politică și ei au practicat cel mai mizerabil și nociv nepotism posibil. Iar acum joacă rol de salvatori? Tot ce se spune și se face în acest moment e demagogie pură, proletcultistă. De fapt, Ciolacu și coaliția aflată la guvernare, nu fac altceva, prin campaniile de așa zisa reducere a cheltuielilor publice, decât să slăbească, definitiv, statul și, mai ales, capacitatea acestuia de a colecta impozitele și taxele.
Pentru că, toate intervențiile pompieristice din ultimii ani, în direcția reformării fiscului (începând cu desființarea Gărzii Financiare, restructurarea ANAF, modificările la Codul fiscal și de procedură fiscală, inventarea stupidului concept de conformare voluntara, digitalizarea etc.) au avut efect contrar față de cel declarat: slăbirea capacității de colectare a veniturilor fiscale și pierderea, totală, de către fisc a capacității de prevenție a evaziunii fiscale. Cum cifrele nu mint, dezastrul fiscal este evident și nu poate fi ascuns. După intervențiile pompieristice (toate având amprenta crimei organizate, care controlează PSD și PNL) ale guvernelor, gradul de colectare a veniturilor fiscale, raportate la PIB, a scăzut între 2013 și 2023, cu 7%, care înseamnă miliarde de euro anual.
Deci, dezastrul fiscal e opera acelorași politicieni și a aceleiași coaliții care vrea, azi, tot pompieristic și tot invocând aceleași marote (nu se mai vorbește de creșterea gradului de colectare, de reducerea evaziunii fiscale, pentru că ar deranja clientela politică, ci de reducerea cheltuielilor publice), să salveze economia, în stil demagogic, proletcultist. Cu un gen de propagandă deșănțată, asmuțind mass-media asupra instituțiilor statului, în frunte cu ANAF, pe care le prezintă ca „dușmani ai poporului”.
Nici un prim ministru întreg la minte, în această perioadă critică, nu ar slăbi capacitatea statului de a colecta impozitele și taxele, respectiv nu ar restructura fiscul, concediind specialiștii în colectare, pentru că asta înseamnă sinucidere economică. Din contra, ar întări aparatul fiscal, nu prin restructurare sau reorganizare (spre satisfacția crimei organizate, care profită de aceste brambureli politice, pentru a jefui și mai mult bugetul de stat), ci prin acordarea a mai multe atribuții în domeniul prevenirii evaziunii fiscale și a creșterii gradului de colectare. Nu exista surplus de personal în ANAF, din contra, este lipsa de personal.
Serviciile (în special cele de inspecție fiscală) au ajuns la patru – cinci persoane, nu pentru că a scăzut numărul de firme și fraudele fiscale, ci s-au depopulat din cauza imixtiunii politice și a presiunilor politice în actul de control. Inspectorii au plecat sătui de presiunile politicienilor PSD și PNL, pentru că nu-și mai puteau exercită atribuțiile de serviciu.
Acesta este adevărul! Deci, nu desființarea numărului serviciilor de inspecție fiscala, colectare, executare silită, din ANAF (care nu mai au zece persoane) rezolvă problema colectării și a reducerii evaziunii fiscale, ci întărirea acestor servicii cu personal și cu atribuții legislative.
Reducând numărul de posturi din ANAF, Guvernul Ciolacu reduce, în fapt, capacitatea de colectare a impozitelor și taxelor și a combaterii evaziunii fiscale, pe care o protejează politicienii. Reducând posturile din aparatul bugetar (în special ANAF), statul face o economie de câteva milioane de lei și pierde, prin scăderea gradului de colectare și a evaziunii fiscale, sute de milioane sau chiar miliarde de lei. Are sens? Credeți că, prin reducerea posturilor la ANAF, Ciolacu nu știe ce face? Nu știe că pierderea de personal de către ANAF înseamnă mai multă libertate de mișcare pentru crima organizata, adică mai puțină colectare și mai multă evaziune fiscală? Ba, stie, dar asta și urmărește, de fapt. Altfel nu și l-ar fi luat consilier pe Victor Ponta, cel care este autorul distrugerii ANAF (prin reorganizare), în 2013, cu efect al pierderii capacității de colectare cu peste 7% în zece ani. Ce facem acum? Mergem pe principiul, mai încercăm o dată, poate reușim? Și, în loc ca Ponta să răspundă, penal, pentru slăbirea capacității de colectare a ANAF, în urma reorganizării (prin desființarea Gărzii Financiare, a concedierii de personal) și creșterea evaziunii fiscale, în urma acestor decizii iresponsabile personajul este „reșapat” ca specialist în reorganizarea fiscului?
În acest caz, pentru cine naiba lucrați, domnilor guvernanți, că pentru statul roman nici vorbă, readucându-l pe Ponta ca specialist! Când, aplicând masurile lui Ponta, de reorganizare și reducere de personal, scazi gradul de colectare cu 7% din PIB, lucrezi pentru stat sau pentru crima organizata care a profitat și și-a mărit profiturile?
Vreți să știți adevărul? Reducerea cheltuielilor bugetare, este o farsă și o cacealma uriașă. Nu salariile celor ce vor fi disponibilizați destabilizează bugetul. Ci cheltuielile uriașe făcute de clientela politică, care profită de aceste reorganizări și concedieri, adică de slăbirea statului. Așa zisele mari investiții, din care până la 50% sunt furt de la buget și evaziune fiscală (preturi uriașe în raport cu prețul de piață, lucrări făcute fără respectarea normelor, furt de TVA etc.) sunt adevărata cauza a deficitului bugetar. Investițiile care „îngrașă” pe adevărații conducători ai României, clientela de partid, care se află în spatele marionetele numite, fals, politicieni. Ei sunt cei deranjați de numărul de bugetari și, în special, de ANAF (începând cu Inspecția fiscală). Bugetarii le creează stres și-i încurcă la furat și la evaziune fiscală. Alături de ei sunt corporațiile multinaționale care au aceeasi problema: existenta ANAF. Pentru asta l-a adus Ciolacu pe Ponta? Că este expert în dezorganizarea și distrugere ANAF în favoarea crimei organizate? Se pare că da! În numele marotei lansată, cu reducerea cheltuielilor bugetare, prin desființarea posturilor, comasarea unor instituții și reorganizarea altora, de fapt se urmărește slăbirea capacității statului de a reduce frauda fiscală pe care o comite clientela politică. Așa cum am mai spus-o, dacă voia să dea dovadă de bună credință și de intenții curate, Ciolacu trebuia să înceapă cu modificarea Codului fiscal și de procedură fiscală, cu o propunere legislativa de înlocuire a Legii 12/1990, cu atribuirea de prerogative reale, Direcției generale antifrauda fiscală, în domeniul exercitării controlului operativ și inopinat (nu cum este blocata azi, aceasta structura, prin anularea atributiei controlului fiscal operativ și inopinat, prin proceduri interne ce modifica legea, în sensul că, controlul operativ și inopinat se face cu avizul structurii centrale), eliminându-se din Codul fiscal și de procedură fiscală toate modificările operate la solicitarea crimei organizate, în ultimii douăzeci de ani, ce le-au permis sa jefuiască, nestingheriți, bugetul public. Să ajungi să sustragi TVA, colectandu-l în numele statului și să ți-l însușești, legal, substituindu-te statului, e o performanță unică pe mapamond, pe care crima organizata o reușește în România, sub protecția actualei puteri politice. Or, păstrând toate pârghiile prin care crima organizata se sustrage de la plata obligațiilor fiscale și sustragerii de la buget a taxelor și impozitelor deja colectate, reducerea cheltuielilor bugetare prin reducerea numărului de personal bugetar și a reorganizării instituțiilor, e o uriașă cacealma, demagigica (cu care manipulezi populația, în stil proletcultist) cât timp nu ei nici o măsură concretă și reală pentru creșterea gradului de colectare a veniturilor fiscale și reducerii evaziunii fiscale.
Începe cu aplicarea măsurii taxării inverse la TVA, cu impozitarea reală a profiturilor corporațiilor (blocând transferul profitului sub formă de cheltuieli cu servicii fictive) și după, dacă acestea nu au efect, purcezi la reorganizare. Altfel, concediind inspectorii fiscali, sub marota reducerii cheltuielilor, faci, premeditat, jocul crimei organizate, care va profita din plin de haosul creat și va jefui și mai mult, bugetul public.
Pavel ROMAN