Marți 17 Octombrie 2023, Consulatul General al României la Gyula a găzduit cea de-a treia ediție a Simpozionului CULTURĂ, TRADIȚIE, ARTĂ ÎN SPAȚIUL INTERCULTURAL AL ROMÂNILOR DIN DIASPORA,  organizat în cadrul Proiectului RoAct 20223, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, de către “Societatea Internațională de Studii Muzicale” în parteneriat cu Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad, Grădinița și Școala bilingvă de naționalitate română din Săcal – Ungaria și Școala Generală Română din Aletea – Ungaria.

Excelența Sa, Consulul General al României la Gyula, Ungaria, Florin Trandafir Vasiloni a adresat participanților un cuvânt de bun venit și a prezentat situația actuală a comunității istorice românești din Ungaria, precum și principalele instituții românești care își desfășoară activitatea în orașul Gyula.

Prezentarea volumului simpozionului care include lucrările participanților de la această ediție a fost realizată de conf. univ. dr. Alina Nicoleta Pădurean, decanul Facultății de Științe Umaniste și Sociale a Universității “Aurel Vlaicu” din Arad (UAV), conf. univ. dr. Ion Alexandru Ardereanu și prof. dr. Adrian Băneș de la Academia Română – Filiala Timișoara.

Lucările simpozionului au reunit 30 de contribuții ale autorilor proveniți din 15 instituții de învățământ și cultură din România (Arad, Timișoara, București, Cluj Napoca, Brașov, Oradea), Serbia, Germania și Republica Moldova.

Colectivul științific a reunit cercetători de la Academia Română – Filiala Timișoara; Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău – Republica Moldova; UAV; Universitatea Națională de Muzică din București; Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca; Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” Timișoara; Universitatea “Transilvania” Brașov.

Activitățile proiectului RoAct 2023 derulate în România și Ungaria contribuie la educația tinerilor de naționalitate română, printr-o serie de activități culturale specifice, la păstrarea și afirmarea identității lingvistice, prin formarea unei noi generații de tineri informați și racordați la actualitatea educațională și culturală românească în afara granițelor României. În aceeași zi, la Școala Generală Română din Aletea, consulul general Florin Vasiloni a asistat la atelierele prezentate elevilor de către cadre didactice din România implicate în proiect, sub coordonarea conf. univ. dr. Alina Nicoleta Pădurean, decanul Facultății de Științe Umaniste și Sociale a Universității “Aurel Vlaicu” din Arad (UAV).

Șeful misiunii diplomatice românești din Gyula, Florin Vasiloni, a avut cu această ocazie o întrevedere cu primarul orașului Aletea (Elek), Gyorgy Szeleszan și directorul Școlii Române, Petru Sălăjan.