Diletantismul, amatorismul, acompaniate de incompetență, nu pot genera decât dezastru economic și social! Nu trebuie să-ți lipsească din panoplia educațională studiiile superioare, ci si cele elementare, de bază, ca să înțelegi că nu poți împărți ceea ce nu ai. E aritmetică de clasa a II- a. Iar din punct de vedere economic, aritmetica începe de la colectare. Iar colectarea presupune să știi ce înseamnă baza de colectare. Or, „când pui căruța înaintea cailor”, adică întâi stabilești cât vrei să cheltui și ajustezi colectarea în funcție de necesități, înseamnă mai mult decât diletantism sau amatorism. Înseamnă, practic, ori nemernicie (teatru pentru ignoranți) ori prostie crasă. Pentru că, oricât ai fi de eficient la nivel de colectare, există o marjă (compusa de fraudă fiscală, calamități, alte cheltuieli neprevazute în buget) care nu permite colectare și distribuirea anticipată, a 100% din prognoza de colectare, estimată pe baza anului precedent. Până anul trecut nici un guvern nu s-a hazardat să ia în calcul o distribuire, pe sectoare de activitate, a veniturilor bugetare, cu o marjă mai mare decât nivelul colectării precedente la care se adăuga prognoza creșterii economice din exercițiul bugetar curent.
Asta e prognoza corectă și reală a veniturilor. Guvernul PNL/PSD, dovedind prostie crasă din punct de vedere al mecanismelor economice, n-a ținut seama de aceste reguli, a prognozat o colectare mult peste posibilități și, pentru a prosti populația, a început să urle că lipsesc bani si există „o gaură bugetară”. Ba a mai și trecut la acuzații. Așa a apărut marota (prostia) rostogolită de incompetența guvernanților, cu „gaura bugetară”. „Gaură bugetară” care, având în vedere că nivelul de colectare este mai mare decat precedentul, ba chiar și peste procentul creșterii economice, nu înseamnă altceva decat diletantism și prostie în prognozarea colectării veniturilor si, mai ales, cresterea nejustificată a cheltuielilor făcute în baza unor venituri fantomă (ori bazandu-se pe imprumuturi).
Deci „gaura bugetara” e, de fapt, creșterea cheltuielilor bugetare, adică transferul de fonduri catre clientela politică. Și cum „frenezia” (lăcomia) cheltuielilor nu poate fi stopată – pentru că Guvernul Ciolacu trebuie să onoreze promisiunile și obligațiile asumate fața de crima organizată, care îl ține în funcție -, ajunși la disperare, Ciolacu, Simonis, Ciucă și restul diletanților și amatorilor ce guvernează Romania, au apelat la cea mai idioată formulă ce se poate aplica pe timp de criză economică, prin care asigură fonduri nelimitate clientelei politice: creșterea taxelor și impozitelor, atât la entități juridice cât și fizice, prin care speră că va reuși să colecteze suficient, atât pentru a-și îndestula clientela politică (crima organizată) cât și să-și securizeze guvernarea, menținând pensiile speciale și mărindu-le pe celelalte, pentru cumpararea (mituire) de voturi. La semnele de sufocare pe care le dă economia privată și la nivelul veniturilor pe care le realizeaza populatia, mă tem că e un pariu imposibil de realizat în condiții normale. Pentru că (ne întoarcem la abecedarul economiei), crescând necontrolat taxele și impozitele riști să diminuezi drastic baza de impozitare. De ce? Pentru că mărind taxele și impozitele firmelor, dincolo de suportabilitate, unele vor întra în faliment, unele vor migra în zona gri a economiei (vor desfășura activitate nedeclarată sau declarată parțial) iar altele vor apela la insolvență. De asemenea, crescând taxele și impozitele – pentru că somajul va exploda prin falimentarea IMM-urilor sau inchiderea micilor afaceri -, veniturile cetățenilor vor scădea, caz în care nu vor mai avea de unde să plătească taxele și impozitele. Or, Guvernul Ciolacu, iresponsabil, înainte de a crește taxele si impozitele, n-a făcut un studiu de impact sau o simulare, pentru a calcula, estimativ, cu cât va crește baza impozabilă și cu cât veniturile bugetare.
De ce există mari dubii că veniturile bugetare nu vor crește la nivelul așteptat și economia va intra in colaps? În primul rând pentru că Romania înregistrează cel mai mare procent de evaziune fiscală din UE, iar masurile luate de Guvernul Ciolacu, vor crește acest procent. Deci, menținându-se actualul procent al evaziunii fiscale, la care se va adăuga și cel ce va urma in urma inaspririi masurilor fiscale, colectarea nu va crește. În acest caz, pentru a nu da dovadă de amatorism, primul obiectiv al guvernului pentru a crește veniturile bugetare era: reducerea evaziunii fiscale și stoparea furtului banilor publici de către clientela politică, nu creșterea taxelor. Însă, cum sectorul evaziunii fiscale e controlat de crima organizată – adică de clientela politică care controlează Guvernul, Parlamentul și administrația publică -, de acest sector, Ciolacu &Co. nu se ating sau o fac formal, doar pentru imagine. Dovada? Deși susțin că vor reducerea evaziunii fiscale, au reintrodus o caricatură de Ordonanță, prin care să fie înlocuită fosta Lege 12/1990, privind protejarea populației împotriva activităților ilicite. Nu sub o formă care să descurajeze evaziunea, ci sub o formă care asigură protecție totală celor ce fraudează taxele și impozitele. Ex: celui prins cu marfă fără documente, nu i se confisca marfa, ci i se indisponibilizeza până prezintă documentele. Adică, se va  circula în continuare cu marfă fără proveniență legală, justificându-se proveniența doar când este prins. Și, idem, în cazul proiectului de modificare a Legii evaziunii fiscale. Se majorează pedepsele, se dau mai multe competențe DNA și DIICOT, dar nu se schimbă legea fundamentală prin care se probează evaziunea: Codul fiscal. Or, când prin Codul fiscal e legal să înregistrezi în contabilitate cheltuieli fictive (în special cu serviciile) și să nu plătești la buget TVA colectată, dacă e evidențiată în contabilitatea, iar când nu mai poți evita plata, intri în insolvență, mai putem vorbi de evaziune fiscală? Ce fraudă anchetează DNA și DIICOT dacă nu e infracțiune conform Codului fiscal?
Apropo! Știți de ce nu se introduce taxarea inversă la TVA, cotă unică la toate bunurile și serviciile și cota unică la impozit pe venit (cifra de afaceri)? Pentru că nu vrea crima organizată, care controlează furtul de TVA și impozit pe profit, nu că se opune UE (e o marotă care a fost lansată  de guvernul Boc si preluată de urmași). Citiți legislația UE și o să vedeti că Guvernul, Ministerul Finantelor si ANAF mint cand sustin ca UE nu e de acord cu taxarea inversă in cazul TVA. Iar că după atâta minciună, diletantism, amatorism și prostie, urmează dezastrul, e mai mult decat logic. O demonstrează iminentul colaps ce se prefigurează în sistemul de sănătate. Nu sunt bani nici pentru a funcționa nici la nivel de avarie. Și asta nu e o problemă recentă. Ci e e un fenomen care se perpetuează și amplifică, de la guvernare la guvernare, încât spitalele au devenit focare de boli și epidemii, adevărate camere de gazare, unde se moare, din lipsă de medicamente, utilități și echipamente adecvate, din afecțiuni banale. Cauza? O dată că ANAF, cu legislația actuală și cu actuala subordonare politică, nu poate (nici dacă s-ar uni cu SRI și Ministerul Public), colecta mai mult decât colectează, deci nu sunt bani la buget și, a doua oară, pentru că cea mai mare parte din banii alocați sănătății sunt fraudați de clientela politică care fraudează tot sistemul sanitar, prin investiții supraevaluate, mentenanță, aprovizionare cu medicamente, echipamente și servicii. Deci, în loc să ajungă la pacient, pentru tratament și pentru funcționarea unităților sanitare, fondurile ajung la clientela politică (crima organizată). La acestea se mai adaugă și fondul uriaș de salarii – acordat la pachet cu facilitățile stupide prin care medicii pot profesa și la stat și în privat -, fapt ce devalizeaza sistemul sanitar. Iar sistemul sanitar nu e primul care se află în iminent colaps. În „agonie” sunt multe altele, precum: cultura, educația, apărarea, administrația publică locală. Deci, în curând, dacă nu se vor lua măsuri reale de stopare a fraudelor fiscale și a deturnării și furtului fondurilor alocate sistemului sanitar, vor mai urma, cu siguranță și altele, pentru că lăcomia și cinismul crimei organizate nu au limite. Iar Guvernul Ciolacu – cum se observă din măsurile luate, prin care, practic, protejează frauda fiscală și devalizarea bugetară – nu va lua nici o măsură reală de stopare a fraudei fiscale și a devalizării bugetului de către crima organizată, pentru că nu are nici conformația morală adecvată, nici forța nici interesul să lupte cu crima organizată.
Pavel ROMAN