Vineri, 2.02.2024, la Librăria Cărturești din Complexul AFI, scriitorul Andrei Mocuța s-a întâlnit cu cititorii. Moment prilejuit de apariția noului să roman, „Transfer”, apărut la Editura Humanitas, în 2023.

La eveniment a participat toată floarea cea vestită a scriitorilor arădeni. Alături de ei, au sosit admiratori de la Curtici și prieteni din județ: preoții Cristian Prună (Curtici) și Flavius Lazăr (Iratoșu), cu soția Ioana, profesori la Preparandia din Arad, colegii Monica Rău, Denisa Borșan, Florica Munteanu și Gabi Popescu. Liana Mocuța cu un grup de elevi din clasa a XII-a, prof. Valeria Mădărășan, înv. Graner Cornelia și mulți alți elevi, părinți, prieteni și cunoscuți din Curtici și Arad. Am remarcat-o, printre ei, pe Ana Vancu, profesoara de limba română a lui Gheorghe Mocuța. Dintre profesorii de limba română de astăzi, am zărit-o doar pe Maria Pașcalău. Ca de obicei, prezența acestora se lasă așteptată la întâlnirile cu scriitorii, literatura vie și cartea.

Într-un colț „înnegrit” i-am văzut pe Gheorghe Mocuța și pe prietenul lui, Francisc Vinganu. Coincidență sau nu, în aceeași zi, se împlineau 20 de ani de la dispariția celui din urmă. Doi poeți minunați care s-au mutat în raiul poeziei românești. Doi oameni de excepție pe care, dacă-i întâlneai, îți schimbau viața. Și noi, contemporani cu ei, am avut acest noroc.

Despre carte a vorbit poeta Lucia Cuciureanu, în ipostaza de critic literar. Punctând faptul că este a 11-a carte a lui Andrei Mocuța (a publicat, până acum, 4 de poezie și 6 de proză): „Un autor care se/ne respectă, pentru că s-a gândit ab initio la o „schemă”, pusă apoi în pagină cu dibăcie. Altfel n-ar fi rezultat o scriere postmodernă care inserează într-o proză realistă multe alte tipuri de narațiune (jurnal de călătorie, eseuri critice și de analiză, speculații pe teme literare și cinematografice, întâlniri definitorii cu oameni care schimbă vieți, epistole, jurnal de front etc). Indicii spațio-temporali se schimbă permanent, prezentul alternează cu planul rememorării/amintirilor, aceeași pendulare înregistrând și cadrele, ficționale și non-ficționale. Tot ce se întâmplă în această carte propune mai multe straturi de semnificații profunde, în esență „călătorii” culturale inițiatice în tainele vieții.”

A urmat un dialog între Andrei Mocuța și Lucia Cuciureanu. Întrebările care i-au fost adresate și răspunsurile au stârnit interesul celor prezenți care, la rândul lor, au vrut să știe mai multe despre geneza cărții, despre personaje și despre pasiunile autorului. Andrei Mocuța s-a descoperit astfel ca un scriitor dublat de un cititor avizat și de un împătimit cinefil. Un intelectual „tobă de carte”, un spirit proaspăt, deschis, spontan.

Sesiunea de autografe a încheiat cu brio întâlnirea. Autorul a scris, minute întregi, dedicații personalizate și a semnat cărțile venite de la editură. Semn că romanul lui va fi citit și poate recitit de toți cei îndrăgostiți de literatură.

Această lansare de carte mă determină să spun că autorii contemporani veritabili și cărțile lor încă mai „locuiesc” în librării și în sufletele noastre.

L.C.