Biserica Parohiei din Apateu (Körösszegapáti), din judeţul Bihorul Unguresc (Hajdu-Bihar), aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), a fost resfințită sâmbătă, 6 mai 2017, de un sobor de 5 Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de peste 30 de preoți și diaconi, din Ungaria și România. La acest eveniment a participat şi consulul general al României la Gyula, E.S. Florin Trandafir Vasiloni.

Cu binecuvântarea PF Daniel, Patriarhul BOR și la invitația PS Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, la acest eveniment au luat parte, PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Părinte, Episcopul Oradiei, PS Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului și PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Resfințirea locașului de cult a fost prilejuită de încheierea unor ample lucrări de restaurare efectuate în ultimii ani de pr. paroh Origen Sabău, consilierul cultural al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și Protopop de Dobrițân (Debrecen), care și-a aniversat și 20 de ani de slujire la parohia Apateu. Totodată, a fost sărbătorită împlinirea a 210 ani de la terminarea bisericii din zid, de la Apateu, ce a fost sfințită în 1807, de protopopul Mihail Manuilovici al Oradiei, precum și 15 ani de la târnosirea ei, în 2002, făcută de PS Părinte Episcop Sofronie Drincec, care de 10 ani se află în fruntea Episcopiei Oradiei.

În cadrul slujbei de resfințire a bisericii din Apateu, închinate Sfântului Ierarh Nicolae, biserica a primit acum, și cel de-al doilea hram, Sărbătoarea Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Totodată, a fost sfințită și o Troiță de lemn, în stil maramureșean, așezată la intrarea în curtea bisericii, precum și lucrările efectuate în interiorul locașului de cult, după care a fost săvârșită Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date cu grupul psaltic  „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului, iar la eveniment au luat parte circa trei sute de credincioși, din Apateu, din alte localități românești din Ungaria (Gyula, Micherechi, Chitighaz, etc.), cei mai mulţi fiind veniţi din România (Oradea, Beiuș, Cluj, Maramureș, Arad, Lipova, etc.), precum și oficialități, între care Tarsoly Attila, primarul Apateului, Lucian Silaghi, directorul Direcției pentru Cultură Bihor, Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea, Viorica Cherteș, președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Oradea (AFOREO), reprezentanți ai Centrului de Documentare și Informare al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), ai săptămânalelor „Foaia Românească” și „Cronica”, ș.a.

La finalul slujbei religioaase, PS Siluan a oferit, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici, Părintelui Origen Sabău, și același ordin, pentru laici, d-luii Tiberiu Săcădat, epitropul bisericii și vicepreședintele Autoguvernării Românești din Apateu. Episcopul locului a vorbit despre meritele părintelui Origen Sabău, care împlinește două decenii de slujire și muncă rodnică, în această parohie.

De asemenea, PS Iustin al Maramureșului, care a săvârșit odinioară hirotonia întru diacon a Părintelui Origen Sabău, fost fiu duhovnicesc al Eparhiei Maramureșului, fiind născut la Pișcolt, în județul Satu Mare, a dorit să îi ofere acestuia și „Crucea Voievodală Maramureșeană”, cea mai înaltă distincție a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, în semn de apreciere pentru toate realizările obținute în cei 20 de ani de slujire preoțească la Apateu.

Toți cei prezenți la slujbă au participat, apoi, la o agapă comună frățească, oferită din partea Parohiei, la Casa de Cultură din Apateu.

B.P.