Grav e ca multe dintre sortimentele de apă comercializate, nu numai ca sunt mai proaste calitativ decât apa de la rețele publice, ci sunt și nocive. Iar ANPC, instituția plătită din bani publici, tocmai pentru a preveni astfel de fapte grave, nu face nimic, pentru a nu deranja mafia ce controlează acest sector, protejată politic.
Foarte multe dintre apele asa zis minerale, comercializate în România, sunt improprii consumului uman, fapt atestat de laboratoarele oficiale, în urma analizelor efectuate. Totuși, deși, oficial, se știe că nu corespund calitativ, nu se face nimic pentru a se stopa marea escrocherie cu apă așa zis minerală. De la „Borsec”, „Izvorul Minunilor” și până la așa zisele ape „de masă” sau „de izvor”, toate au parametrii calitativi sub cei ai apei de la rețelele curente. Iar analizele se fac la maximum un an, timp în care riscul contaminării este uriaș. Și cine garantează că probele transmise laboratoarelor au fost prelevate de la sursă? Nimeni! Pentru ca legea nu obligă recoltarea de probe de către organismele autorizate sau care certifică calitatea. Asa că am ajuns în tristă și stupida situație de a nu ști ce bem. Suntem prostiți cu reclame mincinoase, care ascund marele adevăr, respectiv că între ceea ce ni se vinde și ceea ce scrie pe etichete, nu e nici o legătură. Din contra, totul e o minciună uriașă.
O spun ca un cunoscător, care, cu câțiva ani în urmă, a avut curiozitatea și posibilitatea de a preleva probe și a solicita analize la câteva din cele mai comercializate sortimente de apă, așa zis minerală, din România. Rezultatul? Din cinci sortimente, unul singur a corespuns din punct de vedere al calității minime. Și, culmea, nici un sortiment n-a depășit calitativ apa curentă furnizată de rețelele publice. Nu vă spun ce ape am verificat, că nu vreau să mă aleg cu un proces de calomnie, în care banii și influența să dicteze decizia (sunt pățit și cunosc ce înseamnă forța financiară și nivelul traficului de influență a acestor firme), dar va pot spune ca sunt din top zece care se vând în România.
Pavel ROMAN