Cum substituie mafia politică, educația reală cu cea formală? Prin interimat!
Dacă continuăm așa, cu instituții înființate pentru cei pensionați de la stat (gen „Poliția Locală”), în curând o să ajungem o țară falimentară, precum cele din America Latină. În care unii vor avea totul: salarii uriașe, pensii nesimțite, diurne, alte indemnizații din consilii de administrație, etc., etc. asigurate din bugetul public, respectiv din impozite și taxe, fără nici o legătură cu randamentul și eficienta muncii prestate, iar restul – cei cinstiți și onești, care sunt obligați să respecte regulile -, vor fi obligați, prin legi dedicate, să muncească pentru ei, ca să le întrețină luxul. Adică, să le plătească pensii exorbitante și salarii uriașe, pentru nimic concret. Analizându-le activitatea, logic, apare întrebarea: pentru ce și, de ce întreține societatea aceste caste favorizate, de trântori incompetenți și lacomi, care nu produc nimic și aproape că n-au obiectul muncii (sau dacă-l au, și-l exercită în stil mafiot, în complicitate cu interlopii)? Doar pentru că politicienii pot? Pentru că aceste caste servesc, exclusiv, puterea.
Cum se poate să ai o pensie publică, obținută, de regulă, fraudulos (fără contribuție reală, calculată pe criterii imorale, la nivelul veniturilor din ultima lună, nelegal constituite, prin tot felul de sporuri și adaosuri nemeritate), să ai studii superioare formale, obținute mai mult decât dubios, la facultăți care sunt preocupate să încaseze taxe, nu să producă educație. Să fii analfabet funcțional (în cele mai multe cazuri), adică să nu știi să scrii în limba maternă și să nu știi să te exprimi corect, gramatical. Să n-ai nici o competență reală, în nici un domeniu, ci doar una formală (facultatea de drept, absolvita fraudulos) și să fii reangajat, prin trafic de influență, tot la stat sau la autorități locale, cu salariu uriaș, în timp ce absolvenți de facultăți renumite, cu medii de zece, sau specialiști recunoscuți, bine pregătiți, cu experienta, sunt șomeri și n-au nici o șansă în fața acestor traficanți de influență?
Ce naiba de societate e asta, în secolul XXI, în mijlocul unei  Europe educate și morale, cu pretenții de integrare în Schengen, în care doar foștii milițieni (polițiști) sau foștii securiști (sereiști) sunt competenți în a ocupa funcții publice, de conducere, în „Politia Locală”, după pensionare? Chiar așa? Alți competenți nu mai există în România, capabili să ocupe funcția de șef la „Poliția Locală”, numai pensionarii din poliție sau SRI? (și asta, bineînțeles, fără concurs, ca să nu se deconspire formalismul educației, adică analfabetismul și incompetența sau faptul că angajările se fac prin șantaj, trafic de influență sau clientelism!).
Pe modelul „Cosa Nostra”, promovarea acestor specimenele imorale, beneficiare de pensii speciale, pe principiul „pentru ca pot”, au constituit în polițiile locale adevărate „famiglii” mafiote, în care incompetența (ascunsă sub studii formale), nepotismul și clientelismul sunt criterii fundamentale la angajare și promovare în funcții. În aceste circumstanțe, o societate în care nu competența, ci șantajul, nepotismul, clientelismul și traficul de influență sunt cele care contează, unde poate ajunge? Unde altundeva decât în dictatura needucaților și, inevitabil, în disoluție totală sau haos social și economic? Înțeleg lăcomia clasei politice și diletantismul. Dar nu înțeleg iresponsabilitatea autosubminării societății în care trăiesc, care, mult mai repede decât speră, va imploda și-i va ucide pe toți acești parveniți.
Ce instituție poate fi aceasta, „Poliția Locală”, unde nu poate fi șef, recrutat și considerat profesionist, din alt domeniu decât din miliție/poliție sau securitate/SRI? Nu e discriminare vădită și favoritismul unei categorii de privilegiați? Adică un cetățean (chiar foarte bine pregătit și un profesionist incontestabil), ieșit la pensie din învățământ, finanțe, sănătate sau alte domenii, nu mai poate munci la stat, pentru că legea interzice cumulul pensie/salariu, la stat. În schimb, unele categorii, precum milițienii/polițiștii, securiștii/sereiştii și politicienii, după ce că beneficiază de pensii nesimțite (între două și cinci salarii medii pe economie) beneficiază și de regim preferențial în ceea ce privește cumulul pensie/salariu, de parcă, în corpore, ar fi genii indispensabile societății (deși, majoritatea dintre ei sunt caricaturi profesionale și analfabeți funcțional, cu educație formală, ce n-au concretizat niciodată, în mediul privat, că ar fi valori în vreun domeniu, ci s-au strecurat profesional, speculând breşele legislative ce le-au permis trucarea sau ocolirea concursurilor și examenele reale de dovedire a competenței).
Ce stat și ce societate este aceasta în care există astfel de anomalii, respectiv de promovare și răsplătire a pseudo-educației și pseudo-valorilor? Nu e un stat mafiot, de tip feudal, în care – pe principii absolut discriminatorii, ce n-au nici o legătură cu competența si concurența valorii -, unii, fără merite reale, primesc o feudă? De treizeci de ani asta a făcut şi face clasa politică (în contrast total cu retorica demagogică): inventează și împart feude unor caste privilegiate, respectiv ale milițienilor,  securiștilor, membrilor de partid sau foștilor magistrați. Prin legi injuste, perverse, discriminatorii, cu dedicație, ce au permis promovarea formalismului educațional și a pseudo-competenței, au creat un sistem feudal, în care unii șmecheri, posesori de diplome formale,  sunt beneficiarii unor feude, asigurate din bugetul de stat, pe viață, fără să facă dovada că sunt competenți sau le-au obținut în urma concurenței valorii. Și în loc ca acest sistem mizerabil (în care unii sunt recompensați aiurea, fără nici un merit), să dispară și să se instaureze principiul valorii și al competenței, politicienii continuă să-l întrețină, sfidând adevărul și justiția.
Cum să progresam economic, social și moral, când administrația publică este manageriată de o armată de interimari, cu studii și competențe formale, pusă în funcții pe criterii de slugă credincioasă, ori șantaj şi trafic de influență, fără principii morale, dispusă la orice compromis pentru a-și păstra funcția? De peste cinsprezece ani în România nu s-au mai organizat concursuri pentru șefi de instituții sau s-au organizat formal, pentru a instala în funcții oameni de partid, slugi credincioase, a căror competență e mai mult decât dubioasă. În aceste circumstanțe, nu e logic să prolifereze birocrația și corupția? Un educat formal, oricât s-ar screme, nu poate suplini lipsurile! Și nici nu poate produce eficiență și randament!
Pavel ROMAN

2 COMENTARII

  1. Cele citite reflecta o realitate de care ne lovim f.multi.Intre noi,exista o multime de persoane cu pregatire,care ar face fata fara probleme concursurilor pentru ocuparea de posturi in administratie.Daca s-ar tine la modul serios astfel de concursuri.Si noi,locuitorii orasului observam,sau chiar cunoastem cazuri concrete de posturi ocupate doar pe baza de aliante.Marea intrebare:ce este de facut?

  2. Totuși ce-i de făcut? Sunt absolut de acord cu analiza făcută de domnul Roman!Nu cred că se va putea face ceva,pe motivul că prin aceste personaje ridicole,puterea,care-o fi ea,controlează societatea românească,protejându-și clientela,constituind privilegii noi,sinecuri bine plătite,bine înțeles de la bugetul statului, tot mai ,,găurit,,în ultima vreme.Așa că nu pot fi optimist.Toți au același interes,indiferent de care partid sau alianță se află la putere.

Comments are closed.