Au trecut treizeci de ani de când, aparent, am schimbat macazul. Am alungat bolșevicii, dar nu și bolșevismul. Am scăpat de comuniști, dar și de comunism? Pe naiba! Cine conduce și căpușează companiile publice? Manageri numiți, prin concurs, pe criterii de performanță profesională? Firme de profil cu contracte de performanță economică? Aiurea! De fapt, companiile publice sunt manageriate, în continuare, pe principiul comunist, de găști de trântori, lichele și paraziți politici, pseudo-specialiști cu pedigree pictat. Ei sunt marii beneficiari ai așa zisei revoluții din 1989. Sunt adevărații profitori ai unui sistem mizerabil, perpetuu, de tip comunist, care secătuiește bugetul public și cangrenează economia. Cum putem susține că am scăpat de comunism când avem astfel de sinecuri politice, acordate pe criterii clientelare? Câți dintre acești profitori, aflați în fruntea companiilor publice, s-au remarcat ca specialiști în domeniile pe care le ocupă? Cu ce-au ieșit în evidență, profesional, aceste căpușe, ca să merite astfel de recompense din banii publici, adică din banii contribuabililor? Cu faptul că sunt membri de partid? Păi, comuniștii nu acționau la fel? Ce societate este aceasta care, în loc să promoveze principiul valorii și al moralității, creează astfel de mecanisme anormale, respectiv funcții, la stat, cu salarii și venituri colaterale, ce sfidează orice regulă economică, posibilă? Cum să ai asemenea mecanisme, de căpușare a banului public și a veniturilor din activități ce aparțin poporului și să susții că promovezi democrația și statul de drept, de tip occidental și nu comunismul?
Păi, e democratic să practici numirea pe criterii clientelare și de obediență, fără concursuri sau cu concursuri formale? E stat de drept când atribui, din bani publici, astfel de „recompense”, fără nici un merit profesional, unor indivizi care nu pot justifica, nici moral, nici din punct de vedere al performanței economice, astfel de venituri, dar nu găsești resurse pentru a majora alocațiile pentru copii? Cum nu suntem comuniști, în continuare, când, sub masca că „nu ne vindem țară” sau „protecția domeniilor strategice ale economiei”, refuzăm să privatizăm sau să concesionăm domenii ale economiei naționale, pentru a le putea căpușa și exploata în interesul unor indivizi și ale unor grupări de crimă organizată?
Dacă tot e liberă piața și plătim gazul și energia electrică mai mult ca în occident, iar majoritatea entităților cu capital de stat (regii, societăți comerciale, companii, agenții), ori realizează profit din creșterea prețului prin liberalizarea pieței, ori sunt falimentare și sunt subvenționate din bani publici, de ce nu le privatizăm? Ca să-și bată joc clasa politică, pretinsă democrată și pro-occidentală, de averea publică și de banii publici, împărțindu-i între ei, prin sinecuri, ca și în epoca fanariotă? De ce nu cedăm managementul acestor găuri negre ale economiei naționale, la societăți de profil, cu clauze de performanță, pe baza cărora să fie plătite? Când „Hidroelectrica” ajunsese în situația că se sufoca din cauza căpușelor și a intereselor de tip mafiot (vindea, din cauza corupției, mai ieftin decât costurile de producție), s-a dovedit că se poate rentabiliza activitatea, prin management privat. Ce facem acum? Reluăm căpușarea și managementul clientelar, până ajungem iar în aceeași postură, falimentară? Că asta a fost metoda prin care PSD, timp de treizeci de ani a răsplătit membrii fideli ai partidului și au alimentat conturile partidului și ale leaderilor sau au mituit administrația publică și o parte din electorat, căpușând companiile publice (rentabile și nerentabile), o știm.
Dar, ce facem acum? Menținem paradigma? Preluăm, ca și cum si-ar fi demonstrat viabilitatea, aceleași practici de jefuire a averii publice și a bugetului public? Chiar nu știm să administrăm altfel economia, decât prin căpușarea regiilor și companiilor cu capital de stat? Doar așa știu să guverneze, toate partidele? Doar așa știm să guvernăm? Prin mufarea clientelei politice la banii publici?
OK! Am înțeles că pesediștii au acționat, precum comuniștii, exploatând, în interesul lor, averea publică și banii publici. E un fapt dovedit, incontestabil, pentru care, încă o generație a fost condamnată și s-a resemnat, obligați, de votul ignoranților, să suporte demagogia tip bolșevică. Dar, acum, cum se mai justifică aceeași practică? Nu sunt la guvernare cei care susțin că sunt opusul metodelor PSD, adică a comuniștilor? Nu sunt liberalii, care au lansat lozinca: „prin noi înșine” și principiul pieței libere și al concurenței libere? Atunci, de ce nu dispar aceste sinecuri de tip comunist, respectiv profitorii de acest gen? De ce nu sunt instituite, în companiile de stat, criterii de performanță, pe baza cărora să se plătească salarii decente, precum în mediul privat? Cum adică plătim salarii de nababi de pe „wall street” și stipendii de baroni ori duci, din profitul realizat de „Transgaz”, „Nuclearelectrica”, „Hidroelectrica”, „Petrom” și alte companii de acest gen? Păi, creșterea prețului, prin liberalizarea pieței, este efectul managementului unui politruc? Și-i creștem, politrucului, salariul, proporțional cu creșterea prețului, prin liberalizare? Există vreun criteriu mai stupid? Păi, atunci, în aceeași logică dementă și salariile celor din Ministerul de Finanțe, ANAF, Banca Națională, ar trebui să crească corespunzător cu creșterea PIB, nu? Dacă ar fi crescut profitul companiilor, prin scăderea costului pe unitatea de produs, ca efect al managementului, ar avea logică, acordarea unui bonus, dar nu așa, prin creșterea prețului, fără nici o legătură cu managementul. Adică, noi, contribuabilii, care suportăm creșterea prețului, suportăm, de fapt și creșterea salariilor unor politruci nesimțiți, care n-au nici un aport la creșterea profiturilor companiilor.
Atunci, cu ce se deosebește PNL de PSD, respectiv de ce PSD trebuie să poarte eticheta de „partid neo-comunist” dacă și PNL acționează la fel? Ce legătură au aceste mecanisme, retrograde, de tip comunist, cu liberalismul? Pentru că, deși sunt la guvernare de peste șase luni, peneliștii n-au făcut aproape nimic pentru a stopa jaful, stil comunist, din averea publică și din banii publici, marca PSD. Mecanismul și sistemul de căpușare, patentat de PSD (mituirea administrației publice cu salarii și pensii speciale, fără nici o legătură cu performanța profesională și economică, căpușarea tuturor companiilor cu capital de stat, respectiv atribuirea de sinecuri clientelei politice), funcționează la aceeași parametrii, dacă nu chiar mai „performant”. Iar, dincolo de slogane, sforăieli demagogice, promisiuni, declarații belicoase, certuri și acuze formale, ceea ce se vede este lupta dintre mafia PSD și cea a PNL, pentru căpușarea companiilor publice, pentru ocuparea tuturor funcțiilor din aceste companii și atribuirea clientelei politice a partidului aflat la putere, a tuturor funcțiilor din administrația publică locală și centrala. Adică, ce să înțelegem? Că doar se schimbă garnitura de profitori, nu și mecanismul prin care sunt căpușate averea publică și bugetul public? Or, în aceste condiții, unde e liberalismul? Unde e piața liberă și concurența valorii? Cum poate funcționa o economie, jumătate comunistă (cea privind administrarea averii publice, prin căpușare) și jumătate capitalistă (zona privată), fără a urma falimentul statului? Deocamdată funcționează prin metoda împrumuturilor, prin care este subvenționată economia etatizată, de tip comunist, blocată concurența și liberalizarea pieței și amanetat viitorul României pentru nu se știe cât timp. Întrebarea e: Până când va dura cacealmaua de tip comunist? Cât va mai dura parodia, stânga, dreapta, fără nici o diferență clară de abordare? Cât va mai dura până când deficitele externe vor îngenunchea România și tabloul sinistru, al căpușarii economiei (companiilor de stat), de către fauna politică, va arăta adevărata dimensiune a dezastrului realizat de clientelismul politic, de tip comunist? Ani sau luni? Ani sau luni va dura, până când povoara împrumuturilor pentru a asigura veniturile uriașe ale clientelei politice, va fi transferată pe urmele naivilor care s-au autoiluzionat că nu ei vor restitui împrumuturile și dobânzile? Ce urmează? În curând, pentru că n-ați luat atitudine și n-ați reacționat la sistemul comunist de distribuire a profitului, – tolerând minciuna și demagogia de tip bolșevic, promovată de mafia politică prin mass-media mercenară – veți blestema ziua în care ați hotărât să vă cumpărați sau să vă construiți o casă mare, cu curte mare sau o mașină cu capacitate cilindrică mare. Pentru că nici un guvern n-are altă alternativă pentru rambursarea datoriei, decât creșterea taxelor, impozitelor și a contribuțiilor sociale.
Pavel ROMAN

1 COMENTARIU

  1. Dv. ori scrieți după ureche, ori dezinformați, sau scrieți despre ceva despre care habar nu aveți!.
    Nicăieri în lume nu a existat comunism. Dar nicăieri!
    Comunismul este o doctrină utopică de extremă stângă, globalistă, fără a fi aplicabilă în realitate.
    Confundați dictatura bolșevică, dictatura de dezvoltare, suprimarea drepturilor omului sau a tiraniei cu „societatea comunistă”!
    Singurul model comunist a fost experimentat de Kibutz-ul evreiesc, dar a eșuat.
    Toate racilele de care vorbiți sunt generale de societatea capitalistă. Ea creează inegalități, profit, concurență, „oportunități”, încolo numai de bine!
    Schimbați titlul! Măcar !

Comments are closed.