Avocatul arădean Mihai Pașca a fost numit oficial secretar de stat în ministerul Justiției condus de Stelian Ion. Postul de secretar de stat la Justiție pentru Mihai Pașca a fost negociat de către PNL Arad. Pașca este cunoscut ca un apropiat al baronului Gheorghe Falcă de la Arad și a fost introdus la minister pentru ai proteja interesele. Decizia a fost semnată de premierul Florin Cîțu.
Avocatul Mihai Pașca a candidat pe lista pentru Consiliul Local Municipal în alegerile din toamna lui 2020, obținând un post de consilier local. De asemenea, Pașca a fost și pe lista pentru Senat, dar și în discuțiile privind poziția de viceprimar respectiv prefect.
Frații Pașca, Mihai și Florin sunt strâns legați de afacerile imobiliare cu iz penal ale fostului edil, actual euparlamentar Gheorghe Falcă. Surse politice susțin pentru 60M.Ro că cei doi frați au fost folosiți ca interfață în afacerile imobiliare ale baronului Gheorghe Falcă, acesta fiind posesorul unui imperiu financiar demn de renumele de baron local al Vestului.
Raport Curtea de Conturi Ilovepdf Compressed by FreePress on Scribd
Tunul cu terenul de la Polivalentă
În anul 2007, Consiliul Județean Arad participă la înființarea unei societăți comerciale. Vorbim de societatea SC Continental Vest Arad SA. În societate, CJ Arad își aduce un aport în natură, fiind vorba de un teren de 4924 mp, situat pe Calea Iuliu Maniu nr. 90-94 (reprezentând 25 la sută din capitalul societății). Restul, de 75 la sută, reprezintă participarea SC Continental Hotels SA (74,9997 %) și alte trei persoane fizice, fiecare cu 0,0001 la sută. Valoarea de aport, la data constituirii societății comerciale, a fost de 1.782.100 lei (însă nu este identificat niciun raport de evaluare care să certifice prețul de 104,15 euro/mp). SC Continental Vest Arad a fost creată cu obiect principal de activitate… edificator: „edificarea de construcții destinate a asigura prestarea de servicii hoteliere și turistice” (un hotel al sporturilor – nota red.). Foarte important e să spunem că în actul constitutiv al societății Continental Vest Arad era prevăzut (incredibil, dar adevărat!) că:
„În cazul în care județul Arad nu subscrie noi aporturi la capitalul social, nu se va putea opune majorării capitalului societății și nici nu va putea ceda dreptul de subscriere unui terț, persoană fizică sau juridică din afara societății”.
În 2013, Curtea de Conturi Arad nota, într-un raport, următoarele: „Auditorii publici externi constată că aproape toată suma aportată de SC Continental Hotels SA, de 5.346.270 lei a fost cheltuită de societate (puteți observa în galerie cum…)”; „SC Continental Hotels SA – acționarul majoritar – a facturat servicii către societate (Continental Vest Arad) în valoare de 1.680.672 lei (fără TVA)”.
În fine, nici nu are rost să continuăm cu aceste date statistice, doar să subliniem și să reținem un aspect deosebit de important: SC Continental Vest Arad a plătit două proiecte pentru același obiectiv, Hotelul Sporturilor, proiecte care au costat aproximativ la fel, adică 2.000.000 de lei. Deci 2x 2.000.000 de lei! Unul, plătit către SC Proiect Arad SA, celălalt către SC MZ Proiect SRL din București. În privința celor două proiecte, auditorii Curții de Conturi și-au exprimat rezervele „cu privire la realitatea serviciilor prestate și facturate de asociatul majoritar”. Nici la această oră nu se știe de ce au fost comandate două proiecte pentru același obiectiv, însă mulți ar putea opina că aceste cheltuieli au fost făcute pentru „dărâmarea” societății.
Că deși pe terenul în cauză s-a aprobat printr-o hotărâre a CLM Arad Planul Urbanistic de Detaliu pentru contruirea unui complex hotelier, ulterior nu s-a solicitat și nu s-a emis nicio autorizație de construire… așa că Hotelul Sporturilor nu a fost realizat niciodată, dându-ne senzația că societatea a fost făcută doar pentru a fi valorificat terenul, altfel decât pentru construirea hotelului. Doar că în 2017 Tribunalul București a respins cererea CJ Arad ca participația sa în natură la constituirea societății să-i fie restituită.
HOTARARI de CONSILIU Ilovepdf Compressed 1 by FreePress on Scribd
Ulterior, tot CJ Arad a solicitat instanței dizolvarea societății, lucru care a fost decis de judecători
Fiind acționar majoritar, S.C. Continental Hotels decide, fără ca CJ să se poată implica (deși reprezentantul CJ-ului, consilierul județean Ioan Plaveți a făcut tot ceea ce legal se putea face pentru a reprezenta interesele statului), un lichidator judiciar – bineînțeles, din București – și un evaluator al terenului – evident, tot din București – ca să poată să vândă terenul de aproape 5000 de metri pătrați de la zona Polivalentei (ce hotel?!, terenul era miza reală).
Evaluatorul, Mitu Insolvency Ipurl, stabilește valoarea celor aproximativ 5000 de metri pătrați: 310.200 euro. Publică anunțul (doar) în paginile Jurnalului Național (ziar național, adevărat, dar cu un tiraj…confidențial, ca să nu zicem altfel), în niciun cotidian din Arad (de parcă arădenii nu ar fi trebuit să știe despre asta!), și, după câteva „termene” la care nu se prezintă nimeni, în 26 martie 2018, apare cumpărătorul „binecuvântat”. Ca din întâmplare, nu?, tocmai în persoana lui Florin Pașca, fostul vecin al primarului Gheorghe Falcă, invitat la ziua primarului în iarnă, care cică a „aflat și citit” anunțul din Jurnalul Național (Ha! Ha! Ha!), a cumpărat terenul cu nemaipomenita sumă de 977.270 lei, adică nici mai mult nici mai puțin de 217.171 euro. Deci: aproximativ 45 de euro/mp! Asta în condițiile în care, discutând cu mai mulți investitori imobiliari, prețul de „piață” în zonă este de 250-350 euro/mp. Pentru noi, jurnaliștii, apărea legătura cu noua șefă de la „Spații Verzi” din Primăria Arad, Daciana Pașca, terenul în cauză incluzând și spațiu verde.
Familia Pașca dă lovitura
În aceeași zi în care a cumpărat, omul de afaceri Florin Pașca a vândut jumătate din teren, practic demonstrându-ne că totul era stabilit înainte, pașii tranzacției fiind bine cunoscuți cu mult timp înainte! (În paranteză fie spus, acest model al vânzării de terenuri în ziua cumpărării la preț de chilipir, a fost brevetat în celebrul caz „fabrica de zahăr”, atât de cunoscut primarului Gheorghe Falcă!) Știți deja cine este „fericitul” cumpărător (rețineți, nu ne hazardăm să spunem proprietar!) al celeilalte jumătăți: avocatul Mihai Pașca, cel care l-a reprezentat pe Gheorghe Falcă în procesul cu Special Arad. Prețul: aproximativ 500.000 de lei! Într-adevăr, avocatul poate reprezenta (și) pe altcineva, înafara lui Gheorghe Falcă, cineva pentru care ar fi cumpărat acest teren. Dar… E ciudat, nu e ciudat? – vă lăsăm pe dumneavoastră să stabiliți. Iar organele de cercetare penală (există dosarul la Poliția Economică, iar în CF este notată acțiunea polițiștilor), dacă doresc și se autosesizează, ar putea verifica cum au fost achitați banii, din ce conturi, plus alte detalii din acestea, mai specifice. Noi nu am putut… deși am fi dorit să știm dacă la mijloc nu e vorba de o posibilă spălare de bani, de o posibilă mită mascată sau de posibile alte aranjamente cu iz penal. Da, presa este liberă, dar nu este organ de cercetare penală. Noi doar semnalăm că este posibil ca în anumite cazuri să se fi comis ilegalități. Unele chiar mari! Tocmai de aceea ne bucurăm când polițiștii sau procurorii iau în considerare semnalele noastre și continuă anchetele cu seriozitate și cu forța pe care le-o conferă autoritatea acordată prin lege. Așteptăm, așadar, rezultatul anchetei începută de organele statului.
HOTARARI de CONSILIU Ilovepdf Compressed by FreePress on Scribd
Vila baronului Gheorghe Falcă și conexiunile cu Frații Pașca
Jurnalul Național a prezentat imagini din interiorul luxoasei vile a primarului Aradului, Gheorghe Falcă. Conform specialiștilor în amenajări interioare, mobilă de lemn nobil, candelabrele de cristal dar mai ales baia, marmură și vitraliile pictate manual, marca Bisazza, aduse toate din Italia, valorează undeva între 800 de mii și un milion de euro.
Ironia este că Falcă a declarat în direct pe Antena 3 că nu știe nici cât a costat vila și nici câte camere are, pentru că de construcție s-a ocupat soția să, Ela Falcă, prin firma pe care o deține, SC Pro Arhitectură SRL. Istoria vilei, un duplex, este cunoscută. Numele societății Confort SĂ, prin diverse firme precum Conar, Magellan, Izometal, sau chiar compania mama, toate aparțînând cuplului de afaceriști Georgică Cornu și Lucian Caraiman, este o constanța în privința câștigătorilor lucrărilor realizate de Primăria Municipiului Arad și Consiliul Județean Arad. Colaborarea Confort SĂ cu cele două instituții publice arădene are legături strânse cu primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, prin intermediul căruia Cornu a și ajuns în relații de amiciție cu Nicolae Ioțcu. Intermediarul acestor relații este omul de afaceri Florin Pască, vecin de duplex cu primarul Gheorghe Falcă, în casă de pe stradă C.D. Loga din Arad. În anul 2009, Pască și Falcă își construiesc împreună duplexul pe malul Mureșului Florin Pască este, începând cu dată de 1 iunie 2011, manager al SC Confort SĂ, încheind un contract de management pe județul Arad prin firma să, SC Univro SRL Arad.
Lux exorbitant
Mobilă din lemn nobil a fost comandată direct din Italia. Biroul lui Falcă, după prețul de catalog costă în jur de 15.000 de euro, iar piesele de mobilier, între 1.000 și 5.000 de euro bucată. Nici candelabrele de cristal nu au prețuri mai mici de 5.000 de euro fiecare. Piesă de rezistență este baia multifuncțională, cu pardoseală încălzită și tablouri din marmură pictate manual. Acestea, precum și vitraliile pictate tot manual sunt produse de către firma italiană Bisazza, care produce marmură doar pentru amenajări de lux. Cele mai ieftine produse ale firmai italiene, plăcute de marmură de 2 pe 2 centimetri, costă 39 de dolari bucată, fără a mai adaugă transportul. Prețurile sunt de pe site-ul oficial al firmei. Toate acestea, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, le-a realizat că un bun gospodar dintr-un salariu lunar de la primărie de 7.000 de lei. Specialiștii în amenajări interioare care au văzut fotografiile și planurile casei estimează valoarea amenajărilor interioare la un preț între 800.000 și un milion de euro.
Cum să îți ascunzi averea
Actele de construcție ale vilei lui Falcă nu apar pe numele familiei sale, documentele fiind întocmite pe vecinul de duplex, afaceristul Florin Pască, managerul local al afacerilor lui Georgică Cornu. Interesante sunt explicațiile date de un fost inspector de finanțe și de către unul dintre lucrătorii Inspectoratul în Construcții Arad, care a avut că sarcina să monitorizeze această afacere și ulterior a fost trecut pe linie moartă. „Vecinul a construit casă primarului, cea unde locuiește acum. Adică, la «roșu», casă a fost construită de către domnul Pască. Pro Arhitectură, societatea ce deține proprietatea imobilului nu are nici un document care să ateste că a efectuat lucrări «la roșu» pentru imobil. Din câte știu achiziția a fost făcută tot de Pască. Lipsa acestor docmente creează indicii temeinice cu privire la o remunerare din parte domnului Pască pentru primar, folosind că interpunere de persoană Pro Arhitectură”, ne-a declarat angajatul Inspectoratului în Construcții.
„Din punct de vedere fiscal, societatea (SC Pro Arhitectură – n.r.) a efectuat o investiție de amenajare într-un imobil ce nu-i aparține pentru că nu poate dovedi fiscal achiziția materialelor, eludând plata TVA și impozitul pe profit, iar imobilul nu deservește scopului comercial al societății, ci interesului privat al acționarului”, a spus fostul inspector de finanțe arădean. „Mai mult, proprietarul imobilului, adică Pro Arhitectură, are un chiriaș care nu plătește chirie, chiar primarul Aradului, în condițiile în care societatea are 47 de contracte cu Primăria, din care peste 10 sunt la inițiativa personală a primarului, trecute în ordinea de zi a consiliului local. Eu văd un conflict de interese, fapta penală pentru care ministrul Botis a demisionat. Tot din punct de vedere fiscal, toate cheltuielile Pro Arhitectură în privința imobilului, inclusiv cele curente, de utilități, sunt nedeductibile fiscal și au că unic scop diminuarea bazei de impozitare pentru impozitele datorate bugetului și așa auster al statului. Adică așa anunță ANI și fiscul central pentru a trimite o echipa care să efectueze o verificare temeinică a Pro Arhitectură, din 2009 până astăzi”.