Numărul tot mai mare al imigranților intrați în Europa, unii fiind, cu adevărat, refugiați de război, alții, doar în căutarea altei vieți, este îngrijorător. Grecia, ce avea în 2015, câteva sute de mii, fiind speriată de unele dintre acțiunile lor, are acum deja două milioane, la o populație de peste 10 milioane de locuitori. Interesant este faptul că cei sosiți din Africa încearcă să rămână în superba Elada, muncind în diferite domenii, mai ales în cele pentru care nu se cer studii superioare. Cei din Orientul Mijlociu încearcă încă să ajungă în Europa Occidentală, chiar dacă la începutul pandemiei, chiar Angela Merkel, cerându-și iertare propriului popor, a anunțat că ”Germania nu mai poate primi imigranți”. Zilele trecute, la Atena, a avut loc a tragedie, generată de un afgan, într-un spital. Acesta era internat pentru tratarea Coronavirus 19, la ATI, iar în salon era încă un pacient grec. Afganul, nervos că aparatele din Terapia Intensivă fac ”prea mult zgomot”, montate pe sărmanul bolnav grec, pur și simplu a scos din priză aparatele. Grecul a murit. Imigranții, fără asigurări, susținuți de statul grec, îngrijiți în spitalele de stat, au aceste comportamente compulsive? Pot să ucidă cu sânge rece? Desigur, nu toți ar face asta, cum nu toți scot cuțitele pe străzile Timișoarei. Grupurile de imigranți din Timișoara sunt, în majoritatea lor, decise să plece mai departe: Franța, Germania. Din cei peste 500, sosiți în ultima vreme, doar 44 doresc azil politic. Adică, sub zece la sută dintre ei ar rămâne în Timișoara. Asta ar însemna că nu suntem ”atractivi” pentru ei, dar nu se știe ce rezervă viitorul. Diferențele culturale, lipsa unei bune comunicări, agresivitatea vizibilă, aspectul unui vagabondaj care-i sperie pe oameni, micile furturi (în Grecia au devenit furturi mari), multe experiențe neplăcute din spațiul european, toate acestea au darul să îngrijoreze lumea. Nu toate persoanele pot fi descrise într-un context negativ. În cazul sirienilor, mulți dintre cei care au luat drumul Europei sunt ingineri în sistemul industrial deja, lucrează, se străduiesc să se integreze, deși nu este ușor. Când cineva pleacă dintr-o lume cu o educație, cultură, religie diferite, ajunând în alta, ar fi necesare generații întregi până s-ar face, cu adevărat, acomodarea profundă, psihică, mentală, când oamenii se vor înțelege în sensul acceptării indubitabile.

În Franța, știm bine, o parte din autorii atentatelor teroriste au fost din generațiile născute acolo, din părinți imigranți, ei fiind nativi și, teoretic, francezi!

Aici, la noi, în Timișoara, numărul plângerilor cetățenilor împotriva imigranților este în creștere: ocuparea de spații în case vechi, violențe verbale, furturi, acostarea femeilor, expunerea unei lipse crase de igienă.

Cine ne protejează? Autoritățile, ele sunt cele responsabile cu asta, oamenii cer asta! Cum? Cei aleși să găsească soluții, pentru asta există legi, norme, reguli, axiome.

Să nu ajungem ca grecii, care suferă enorm din cauza problemelor nerezolvate încă!

Lucia Lia EPURE – ziuadevest.ro