Ministerul Afacerilor Externe organizează, în perioada 29-30 august 2023, Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR 2023), sub tema „O politică externă fermă a României: gestionând provocările și maximizând oportunitățile”. Ediția RADR din acest an are loc în format fizic, după ce ultimele trei ediții s-au derulat în mediul online. La manifestări participă și Florin-Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, desemnat recent consul general al României la Szeged – Ungaria.

Evenimentul, organizat conform tradiției în apropierea Zilei Diplomației Române (marcată anual la 1 septembrie) și găzduit de ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu, îi reuneşte pe şefii misiunilor diplomatice, ai oficiilor consulare, precum și directorii institutelor culturale ale României din străinătate, alături de care participă oficiali români de rang înalt și membri ai Corpului Diplomatic acreditat în România. De asemenea, sunt invitați reprezentanți de prestigiu ai mediului academic și ai grupurilor de reflecție, ai organizațiilor neguvernamentale și ai mass-media.

Invitații speciali ai ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la această ediție a RADR vor fi ministrul afacerilor externe al Republicii Chile, Alberto van Klaveren Stork, și ministrul afacerilor externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis. 

În data de 29 august, șefii misiunilor diplomatice și consulare, directorii ICR-urilor au fost primiți la Palatul Cotroceni de către președintele României, Klus Johannis și la Palatul Victoria de către premierul Marcel Ciolacu.

Tema principală a Reuniunii Anuale a Diplomației Române din 2023 este centrată pe reafirmarea priorităților de politică externă ale României, în sensul gestionării provocărilor și în perspectiva valorificării oportunităților generate de actualul mediu internațional. În contextul războiului de agresiune derulat de Rusia în Ucraina, este evidentă centralitatea mizelor de securitate, precum și necesitatea intensificării dialogului diplomatic și a eforturilor socio-economice conexe, în scopul consolidării arhitecturii de securitate și a ordinii internaționale bazate pe reguli, într-un cadru mai amplu de eforturi conjugate ale comunității democrațiilor.

Diplomații români vor discuta, alături de invitații speciali, despre direcțiile de acțiune diplomatică adecvate multiplelor provocări și crizelor suprapuse, deseori interconectate, cu care se confruntă comunitatea internațională. Formularea de răspunsuri ferme, în spiritul valorilor și principiilor solide în care România este ancorată, contribuie la consolidarea rolului său de furnizor de securitate în regiune și la relevanța țării noastre ca partener credibil, rezilient, parte a comunității europene și euroatlantice.

Astfel, sesiunea plenară cu participarea ministrului afacerilor externe din Republica Chile va aborda importanța parteneriatelor globale în gestionarea provocărilor comune,  titlul acestei  sesiuni fiind:  „Consolidarea unei comunități democratice puternice: menținerea ordinii internaționale bazate pe reguli și aprofundarea parteneriatelor globale cu partenerii cu viziuni similare”.

În contextul celei mai grave provocări de securitate pe linia Flancului Estic al NATO, tematica securității, coeziunii și conectivității constituie subiectul celei de-a doua sesiuni plenare, cu titlul „De la Marea Baltică la Marea Neagră: sporirea securității și conectivității”. Invitatul special al ministrului afacerilor externe al României la această sesiune este ministrul afacerilor externe din Republica Lituania.

Cea de-a doua zi de lucrări va prilejui sesiuni plenare tematice, la care vor participa invitați din cadrul aparatului guvernamental. Astfel, vor fi abordate tematici precum: contribuția diplomației române la consolidarea proiectului european; strategii de dezvoltare economică, imperativul schimbărilor climatice, tranziție verde și digitală; organizarea, în străinătate, a celor trei runde de alegeri din anul 2024, cu accent pe derularea în bune condiții a proceselor electorale în diaspora; rolul misiunilor României în promovarea diplomației culturale și cooperării științifice.

În marja RADR vor avea loc, de asemenea,  sesiuni de lucru care vor prilejuit discuții aprofundate ale ministrului afacerilor externe și reprezentanților conducerii MAE cu șefii de misiuni, în vederea identificării liniilor de abordare diplomatică adaptate specificului spațiilor geografice și instituțiilor internaționale în care aceștia reprezintă interesele României. 

De asemenea, o sesiune plenară va fi  dedicată optimizării și creșterii calității serviciilor consulare în beneficiul cetățenilor români din străinătate.

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu va avea, de asemenea, o întrevedere  cu diplomați români care ocupă funcții de conducere în organizații internaționale, aceasta prilejuind un schimb de opinii axat pe promovarea multilateralismului eficient.

Totodată, vor avea loc consultări bilaterale româno-chiliene și româno-lituaniene la nivelul ministrului afacerilor externe.

Deschiderea RADR a avut loc marți, 29 august.

Reuniunea Anuală a Diplomației Române se organizează, în mod tradițional, în fiecare an, în apropierea Zilei Diplomației Române – care, începând cu anul 2005, este marcată la data de 1 septembrie.

Evenimentul oferă un prilej pentru realizarea unei evaluări a activității Ministerului Afacerilor Externe din ultimul an, dar și analizării provocărilor internaționale cărora România trebuie să le facă față în viitor. De asemenea, Reuniunea permite identificarea de modalități eficiente de realizare a obiectivelor prioritare urmărite, în contextul  evoluțiilor globale, transatlantice, europene și regionale. Dezbaterile vizează, în egală măsură, și identificarea oportunităților care trebuie valorificate, precum și stabilirea principalelor direcții de acțiune ale Ministerului Afacerilor Externe și ale serviciului diplomatic, pe termen scurt, mediu și lung.