Consulatul General al României la Gyula a marcat, în Ungaria, Ziua Armatei Române, sărbătorită în fiecare an la data de 25 octombrie. În zilele de 25-26 octombrie 2026, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a participat în cinci locaţii din judeţul Hajdu-Bihar, în oraşele Debrecen şi Hajdúböszörmeny și comunele Săcal (Korosszakal) și Nagykereki, la ceremonii de cinstire a memoriei eroilor români.

Manifestările au inclus slujbe religioase și depuneri de coroane de flori. Asistenţa religioasă a fost asigurată de către pr. Cosmin Pop, protopop de Debrecen şi alţi preoţi ai Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. La manifestări a participat o delegaţie a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), condusă de preşedintele Gheorghe Cozma.

În municipiul Debrecen, reședința județului Hajdu-Bihar şi al doilea cel mai mare oraş al Ungariei, au fost depuse coroane la monumentul ostașului român, denumit în limbaj popular “Fecioara albă”, monument aflat în Piața Bocskai, din centrul municipiului. La ceremonie a participat o delegaţie a Primăriei Debrecen, condusă de domnul Csaba Danku, notar adjunct al Primăriei Debrecen, în numele căreia a depus o coroană comemorativă.
În continuare, la Cimitirul Municipal din Debrecen, la „Monumentul ostașului român căzut la datorie”, situat în “Sectorul românesc” al cimitirului, a avut loc o slujbă religioasă, au fost depuse coroane și de asemenea ținut un moment de reculegere.
În aceeaşi zi, delegaţia Consulatului General al României la Gyula s-a deplasat în oraşul Hajdúböszörmeny. La ceremonia desfăşurată în “Cimitirul soldatului român” au participat reprezentanţii primăriei locale, reprezentanţi ai poliţiei locale şi media locală. Au fost depuse coroane la monumentele aflate în aceeaşi incintă. Cu această ocazie, consulul general Florin Vasiloni şi-a rămas bun de la administraţia locală din acest oraş, cu care Cnsulatul general al României la Gyula a întreţinut relaţii bune de colaborare.


La manifestarea comemorativă de la Săcal (Korosszakal), desfășurată la Monumentul eroilor situat în incinta Bisericii Ortodoxe Române din loalitate, au luat parte credincioși din localitate și o delegaţie de elevi şi cadre didactice de la Școala Generală Bilingvă, condusă de directorul Ioan Cozma. Monumentul eroilor români din Săcal a fost inaugurat la data de 1 noiembrie 2020.


În data de 26 octombrie 2022, CG Gyula a organizat o ceremonie de depunere de coroane la monumentul eroilor români situat în Cimitirul localității Nagykereki, jud. Hajdu-Bihar.
În data de 24 octombrie 2023, Florin Trandafir Vasiloni, consul general al Romaniei la Gyula, a participat, la invitaţia Ambasadei Românei la Budapesta, la un ceremonial militar româno-maghiar desăşuat în Cimitirul  Central din Budapesta.  Cu această ocazie, au fost depuse coroane la Monumentul Eroilor Români, ridicat în memoria ostaşilor români care şi-au pierdut viaţă pe teritoriul Ungariei, în timpul celui de-al doilea război mondial. Ceremonialul s-a desfăşurat în prezenţa unor membri ai corpului diplomatic acreditat la Budapesta,  a reprezentanţilor Ministerului Apărării din România şi din Ungaria,  precum şi a unor ataşaţi militari acreditaţi în capitală ungară. Cu această ocazie au fost depuse coroane de flori de către Ambasadorul României în Ungaria, Gabriel Șopandă, reprezentanți ai ministerului apărării ungar, Christo Polendakov, ambasadorul Bulgariei în Ungaria, col. Cristin Alăzăroaie, ataşatul  apărării, militar şi aero, Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, militarii români dislocați în Ungaria la Heavy Airlift Wing (HAW), Baza Aeriană Pápa, NATO Force Integration Unit (NFIU) Hungary, Székesfehérvár, NATO Centre of Excellence for Military Medicine (MILMED COE), Budapest, și de către directorul ICR Budapesta, Ioana Anghel. La eveniment a fost prezent și un pluton de militari români însoțiți de comandantul Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan”, conduşi de colonel Cristian Colibaba, precum și un pluton de militari ungari din Brigada garnizoanei Budapesta „Mária Theresia” însoțiți de locțiitorul comandantului Brigăzii, colonel Norbert Vadászi. Manifestarea, care a cuprins şi defilarea soldaţilor români şi maghiari, a continuat cu o recepţie, organizată de Ambasada României la Budapesta.