În viziunea lui Dragnea, toți funcționarii statului care-și fac datoria și se opun furtului banului public (gen TELDRUM sau DGASPC Teleorman) sunt „membrii ai statului paralel”. Asta, bănuiesc, pentru că nu a fost sprijinit de SRI (prin lobby/presiuni sau șantaj la judecători, cred) în dosarul în care a fost condamnat? Dacă acesta este adevărul, prin analogie, în viziunea lui Dragnea, înseamnă că toți cei peste 120.000 de funcționari publici din România, care-și fac datoria și apăra averea publică și banul public, sunt „membrii ai statului paralel”?

Se pare că da, pentru că, analizând luările de poziție ale lui Dragnea vis-a-vis de funcționarii statului (al căror statut este contestat din principiu), afirmațiile cu privire la drepturile celor numiți (majoritatea profesioniști, promovați prin concurență loială) în comparație cu ale celor aleși (non-profesioniști, promovați imoral, pe liste, fără concurență valorică), modificările legislative (Codul de procedură penală, Codul penal, Constituția (modificată, mișelește de către Curtea Constituțională), toate au același scop: desființarea mecanismelor de protecție a banului public și amnistierea tuturor celor care au furat sau au participat la furtul banului public. Pentru că, de când au venit la putere, PSD/ALDE exact asta fac. Denigrează funcționarii și toate instituțiile publice care se opun furtul banului public și modifică legislația care protejează banul public contra furtului. Și n-au scrupule. Dacă trebuie desființate instituții, precum Garda Financiară, DNA sau politizate și modificate atribuțiile, precum cele ale Curții de Conturi (ale căror constatări au devenit informări cu caracter neoficial), SRI, MInisterului de Interne, Ministerului Public (Parchetelor) și MInisterului de Justiție (instanțe de judecată) o fac la „foc automat”, mințind și creând diversiuni, prin mijloacele de propagandă, de genul că aceste instituții și funcționarii acestor instituții ar reprezenta un „stat paralel”, ocult, care nu respectă statul de drept și democrația, când aplică legile în vigoare. Pentru că în viziunea lui Dragnea, Parlamentul și Guvernul reprezintă forul suprem de conducere al țării, precum Marea Adunare Națională, iar restul instituțiilor, deși reprezintă puterea executivă și funcționează pe principiul separației puterilor, sunt, de fapt, instrumente care trebuie să se subordoneze necondiționat puterii politice, reprezentată de Parlament, chiar dacă, legal, așa ceva este neconstituțional și nedemocratic. Și nu dorește o subordonare în baza legilor și atribuțiilor constituționale, ci o subordonare efectivă, fără rezerve, care să se materializeze într-o supunere oarbă deciziilor politice, chiar dacă acestea nu sunt cuprinse în legi și nu există un mecanism prin care să poată fi impuse.

În concluzie, Dragnea nu dorește instituții publice care să respecte și să aplice legea, ci instituții subordonate factorului politic, care să execute ordinele și dispozițiile acestuia, chiar dacă încalcă legile în vigoare, impunând supremația factorului politic în administrația publică, pe principii de forță.

În cazul SRI este evident că Dragnea și-ar fi dorit o implicare, de tip Dumbravă, precum în cazul lui Ghiță, materializată prin șantaj la judecătorii instanței supreme, în sensul determinării acestora să pronunțe o decizie în favoarea sa. Pentru că, din experiență proprie (SRI, după cum susține Ponta, a intervenit și a blocat flagrantul ce i se pregătea în cazul furnizării de documente secrete de la DNA privind cazul TELDRUM), Dragnea știe că SRI, dacă vrea, poate. Și este convins că, deși a putut, în cazul său SRI n-a intervenit. În aceste condiții, logic, fiind împotriva sa, evident că SRI face parte din „statul paralel”, precum orice altă instituție sau funcționar care nu acceptă că furtul din bani publici, complicitatea la acest gen de furt și protecția asigurată acestui gen de furt, trebuie tolerată în cazul politicienilor aflați la putere sau în cazul grupărilor politico-mafiote.

Deci, în viziunea lui Dragnea și a majorității celor care conduc astăzi PSD (Codrin Ștefănescu, Iordache, Tudorel Toader, Nicolicea, Firea, Vasilescu, Țuțuianu, Vifor), orice funcționar din România, care nu înțelege ca politicienii pot fura banul public, pot fi complice sau protejează furtul banului public, fără consecințe juridice sau de altă natură, face parte din „statul paralel” și trebuie înlăturat (epurat), pe modelul Turciei lui Erdogan. Și ce dacă se duce totul naibii (inflație, subdezvoltare economică, sănătatea și educația distruse iremediabil, sărăcia cronică ajunsă etalon în UE)? Ei rămân cu banii publici, furați de la buget, cu puterea și proștii cu iluzia că vor trăi mai bine dacă politicenii fură tot!

E totul OK, nu?

Pavel ROMAN

Foto: Evz