Deputatul Dorel Căprar, care a dat PSD, de unde a fost exclus, pe PPU-Social-Liberal al lui Voiculescu, are de explicat o uriașă problemă reieșită din declarațiile de avere pe care, de-a lungul anilor când a ocupat funcții de demnitate publică, le-a întocmit. Sute de mii de euro s-au „evaporat” fără ca ANI sau altă instituție a statului de drept să se sesizeze. Și asta în condițiile în care deputatul a ocupat pentru o perioadă funcția de președinte al Comisiei de apărare și ordine publică din Camera Deputaților. După ce a fost exclus din PSD, deputatul Dorel Căprar a încercat să-și construiască o imagine de patriot-naționalist integru. Problemele din declarațiile lui de avere însă contrazic figura de justițiar pe care și-o promovează Căprar, mai ales că el este trimis în judecată în celebrul dosar de corupție al angajărilor pe șpagă la „cântarul” din Vama Nădlac.

Promovarea politică a lui Dorel Căprar a fost dublată de o ascensiune fulminantă a actualei sale soții, care a reușit să spargă dominația PDL-PNL asupra Serviciului de Ambulanță Arad, devenind șefa acestuia, cu sprijin eficient din partea celui căruia i-a dat naștere unui copil.

Dorel Căprar era cunoscut în mediul de afaceri arădean prin câteva firme în care a activat și, mai ales, prin insuccesele sale. Cu toate acestea, a girat și un proiect de anvergură însă  nu singur ci în „parteneriat” cu nimeni altul decât adversarul său politic declarat, Gheorghe Falcă. Este imobilul situat pe strada Corneliu Coposu din Arad, chiar peste drum de sediul Consiliului Județean Arad, instituție controlată de peste 15 ani de zile de PDL-PNL. În clădirea respectivă își au sediul firma lui Gheorghe Facă, dar și firme care i-au aparținut lui Dorel Căprar. De fapt, pentru arădeni, o explicație a celebrului blat politic Falcă-Căprar este chiar imobilul, în care atât deputatul PSD-PPU-SL cât și fostul primar, actualmente europarlamentar Gheorghe Falcă au interese comune de afaceri.

Cum a dispărut jumătate de milion de euro din declarațiile de avere ale deputatului Căprar?

În anul 2013, când Dorel Căprar era un simplu deputat PSD de Arad, în declarația sa de avere apare un credit de 35.000 RON, pe care l-a contractat de la ING Bank în 2007, scadent în 2014. În declarația de avere din anul 2014 însă, pe lângă creditul de 35.000 RON mai apar alte patru credite, contractate anterior ajungerii lui ca parlamentar, toate cu scandența în 2014: 200.000 euro (ipotecă), la Banca Românească în anul 2007, cu termen scadent 2014, apoi 79.000 euro (ipotecă) tot de la Banca Românească, din 2007 cu scadență în 2014, și din nou, 148.000 euro (ipotecă) din 2010 cu scadență în 2014 la Banca Românească și încă unul, tot 79.000 euro (ipotecă), din 2010 cu scadență în 2014, tot de la Banca Românească. În total, 506.000 euro (ipotecă). La vremea respectivă, averea (rezultată  din declarația de avere) era formată din 36.000 mp teren agricol la Zimand, cumpărat în anul 2005, plus încă un hectar teren agricol cumpărat în 2007, tot la Zimand iar în anul 2006 a cumpărat un teren forestier de 818 mp la Sînleani. Mai deține un apartament de 102 mp în cartierul arădean Alfa și o casă de vacanță de 24 mp concesionată pe Insula Mureș. Valoarea de piață a proprietăților declarate de deputatul PSD Dorel Căprar este mult mai mică decât suma totală a ipotecilor, de 506.000 euro.

Se observă ușor că în declarația de avere din anul 2014 apar datoriile de 506.000 euro, anterioare declarației din 2013, în care nu apar deloc. Nimeni nu a fost deranjat de jumătatea de milion de euro datorie apărută din senin de la un an la altul, mai ales că este vorba despre ipotecă care în nici un caz nu puteau fi acoperite de proprietățile declarate de Dorel Căprar.

În anul 2015, regăsim în mare parte aceleași datorii ca și în 2014: cele patru poziții care însumează 506.000 euro, plus creditul de 35.000 RON. Surpriză: în anul 2016, Dorel Căprar declară aceleași bunuri dar dispar ipotecile de 506.000 euro, fără nici o explicație. Se pune întrebarea legitimă: cum a putut dispărea o datorie de peste jumătate de milion de euro fără ca Dorel Căprar să declare venituri care ar fi stins ipotecile? Că doar nu a girat cu bunurile PSD Arad, al cărui președinte a era.

Căprar nu știe cât îi câștigă nevasta

Neregulile din declarațiile de avere ale fostului președinte al Comisiei de apărare și ordine publică din Camera Deputaților nu se opresc aici. În declarația din anul 2018, el consemnează jumătate din suprafața de 7,38 ha teren intravilan la Zimand, cumpărat din anul 2005. Analizând declarațiile mai vechi, pare a fi vorba despre cele 3,6 hectare declarate însă ca teren extravilan la Zimand în anul 2014 (teren deținut cu fosta soție). Mai figurează cabana concesionată de la Insula Mureș însă apartamentul de 102 mp din Arad apare ca fiind vândut cu 28.000 euro. Interesant este faptul că în anul 2018, în declarația lui Dorel Căprar apare și noua soție, Mărioara Raveca Nicoară, manager al Serviciului de Ambulanță Județean Arad. Funcția acesteia a produs 42.692 lei, conform declarației lui Dorel Căprar, sumă diferită de cea anunțată în declarația Mărioarei Raveca Nicoară, de 103.216 lei. Declarațiile celor doi soți au un singur lucru comun: salariul lui Dorel Căprar, de 94.745 lei. Proprietățile lui Căprar nu apar în declarația soției dar nici ale acesteia în declarația deputatului.

Situația este oarecum reparată  în anul 2019, când veniturile celor doi sunt aceleași în fiecare declarație de avere. Însă la nivel de proprietăți, apar încă diferențe între ce declară Căprar și Mărioara Raveca Nicoară. Dorel Căprar declară că deține teren (jumătate din cele 7,38 ha) la Zimandu Nou, intravilan și jumătate de hectar tot la Zimandu Nou, teren agricol plus casa concesionată pe Insula Mureș, care nu se regăsesc și în declarația actualei soții. Mărioara Raveca Nicoară declară o casă de locuit de 2880 mp (50 la sută) la Minișu de Sus, cumpărată în 2001, care însă  nu este evidențiată și în declarația lui Dorel Căprar.

Concluzia este simplă: din declarațiile mai vechi ale lui Dorel Căprar s-au „evaporat” 506.000 euro, de la un an la altul, fără nici o explicație deși legea obliga la evidențierea fiecărei surse de venit sau datorii.  Mai mult, coroborând declarațiile sale cu cele ale actualei soții, apar diferențe evidente care de asemenea nu sunt explicate. Curios este faptul că, deși declarațiile de avere sunt publice, nici o instituție nu s-a sesizat despre dispariția jumătății de milion de euro dar nici despre diferențele dintre ce declară soțul și soția, deși soțul a ocupat o funcție de mare răspundere în stat iar soția actuală este, cu sprijin politic din partea PSD Arad, partid condus la vremea respectivă în județul Arad de deputatul Dorel Căprar, manager al Serviciului Județean de Ambulanță Arad. Curios este faptul că după mai bine de jumătate de an de când PNL se află la guvernare, perioadă în care toți șefii de instituții din perioada PSD au fost schimbați din funcție, soția deputatului Căprar a rămas la conducerea SAJ Arad.

Colaboraţioniştii noştri