Uniunea Locală a Asociațiilor Locative (ULAL) Arad solicită efectuarea unor anchete la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canalizare Județul Arad (ADIACJA) și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Arad (ADISIGDJA).
Solicitarea este adresată noilor consilieri locali municipali și județeni. Aceștia sunt atenționați „să pună în dezbatere publică și să ceară anchetarea acestor companii de utilități publice și asociații de dezvoltare intercomunitară cum au folosit sume imense de bani din bugetul  local și din fonduri europene”.
ULAL Arad a făcut publică solicitarea, prin intermediul unui comunicat de presă pe care-l redăm în cele ce urmează:
Ceea ce ar trebui, să știe, și credem, că știe noul primar al Municipiului Arad, și în special, domnii consilieri ai Municipiului Arad și aceia ai Consiliului Județean Arad este că Aradul are două asociații de dezvoltare intercomunitară, și anume Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canalizare Județul Arad (ADIACJA) și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Arad (ADISIGDJA).
Arădenii trebuie să știe că angajații celor două asociații sunt plătiți prin indemnizații din bugetul local.
Aceste două asociații de dezvoltare intercomunitară sunt împuternicite de către primării și Consiliul Județean Arad să dezvolte și să modernizeze orașul și județul Arad, pe baza strategiilor locale, strategii care există pe hârtie, dar neimplementate în realitate.
Aradul este unul din județele cu cele mai multe studii de fezabilitate plătite și neimplementate fără ca cineva să raspundă pentru acest lucru.
De ce au ajuns orașul Arad și județul Arad în stare critică cu privire la colectarea și ridicarea deșeurilor de pe domeniul public?
Aceasta se datorează faptului că începând din 30 septembrie 2015, de când a fost aprobată Strategia de dezvoltare și funcționare a serviciului public de salubrizare a Municipului Arad, nu s-a făcut aproape nimic, iar Primăria nu și-a controlat ÎMPUTERNICITUL, ADISIGDJA pentru îndeplinirea obligațiilor prevăzute în strategii. 
An de an, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Arad au aprobat indemnizațiile acestor domni din cadrul asociațiilor de dezvoltare intercomunitară fără a pune nici o condiție și fără a le cere nici o explicație.
În anul 2019, în dezbaterea publică pe bugetul Aradului, ULAL Arad a propus Consiliului Local Municipal să suspende indemnizațiile pentru ADIACJA și ADISIGDJA, asociații care nu au activitate decât pe hârtie.
Dacă la ADISIGD lucrurile stau prost, la cealaltă asociație, ADIACJA, care este împuternicită de către CJA, lucrurile sunt și mai grave.
Această asociație nu a luat nici o măsură timp de un an și șase luni cu privire la consumatorii casnici colectivi cu branșament pe domeniul public să nu plătească consumuri estimate, nereale facturate de către Compania Apă Arad, lună de lună.
Astfel, de exemplu, o asociație de 10 apartamente care în decursul unui an de zile nu a avut consum lunar de apă rece mai mare de 43-46 mc, citit sau estimat, în luna noiembrie 2020, Compania de Apă Arad i-a „citit” și i-a facturat un consum triplu, de 145 mc.
Și nu este un exemplu singular.
Având în vedere că instituțiile locale abilitate nu au luat măsuri de control a Companiei de Apă Arad, și că 1 metru cub de apă rece a ajuns să coste și 34 de lei în Arad, ULAL Arad s-a adresat în continuare ANRSC-ului care în sfârșit a obligat Compania de Apă Arad să respecte legea, să citească lunar înregistrările contoarelor de branșament aflate pe domeniul public și să factureze consumul efectiv de apă rece la asociațiile de proprietari.
Problemele legate de livrarea serviciului de apă și de canalizare în municipul și județul Arad trebuie să fie în atenția ADIACJA și a CJA deoarece lucrările efectuate cu cheltuieli foarte mari din bugetele locale și mai ales din fondurile europene nu au fost implementate corespunzător sau deloc.
Compania de Apă Arad, chiar dacă este sub tutela CJA și un operator de utilitate publică, are mari probleme privind transparența documentelor de interes public pe care, chiar dacă au fost cerute, refuză să le pună la dispoziția consumatorului sau a reprezentanților acestora.
Așa că le revine o mare responsabilitate consilierilor locali și județeni, aleși să pună în dezbatere publică și să ceară anchetarea acestor companii de utilități publice și asociații de dezvoltare intercomunitară cum au folosit sume imense de bani din bugetul  local și din fonduri europene! 
Vor avea arădenii și consilierii locali parte de multe surprize și foarte mult de muncit, mai ales că o parte din corespondența cu instituțiile statului sunt în posesia noastră.
Dorina Lupșe – Președinte ULAL Arad