Timișoara, deși are o tradiție net superioară Aradului în materie de realizare de obiective de construcții și mult mai multe firme consacrate, cu tradiție în domeniu, nu știu cum se face (ba știu dar nu spun!) dar pierde, mai mereu, în fața firmelor „de apartament” ale Aradului, când e vorba de construit obiective publice finanțate din bani publici. După sediul „fiscului” (construit de o altă celebră firmă arădeană), cu mari probleme privind calitatea lucrărilor (ușile și ferestrele se defectează frecvent, gresia de pe terase și trotuare s-a desprins și s-a spart, pe terase se infiltrează apa), urmează un alt mare obiectiv ce va fi construit de o firmă arădeană: stadionul municipal. E vorba de firma „Tehnodomus”, aceeași firmă care și-a adjudecat licitația în cazul construcției stadionului „UTA”, abandonată, din motive de nerespectarea calității și termenelor. Pedigree-ul acestei firme și ce-o recomandă în materie de construit stadioane? Unul strâns legat de factorul politic. De fapt, această firmă, cu acest pedigree de mare constructor, „Tehnodomus”, există (în forma și cu publicitatea actuală) pentru că există politicianul Falcă. E un fel de simbioză stupidă între factorul politic și banul public. Istoric, aceasta firmă, a „debutat”, în „afaceri”, cu un excavator, construind drumuri forestiere, ale căror calitate a lăsat mult de dorit, planând mari suspiciuni cu privire la legalitatea recepției acestor poteci prin păduri. Apoi, curios, după ce Falcă (care a fost coleg de facultate cu unul dintre asociați, fără a fi în strânse legături anterior adjudecării Primăriei Arad) a ajuns primarul Aradului, firma, instant, a „promovat” în „liga mare”, câștigând licitații după licitații, adică s-a „abonat” la banul public, sector care a generat cei mai mulți milionari și miliardari ai României. Și nu întâmplător genul acesta de firme prospera cum nu prospera alte firme ce acționează exclusiv în privat. Banul public aduce profit uriaș în raport cu sectorul privat. Însă, prosperitatea acestor firme n-are nici o legătură cu randamentul și calitatea lucrărilor efectuate ci se datorează, exclusiv, existenței unor politicieni, precum Falcă, care, brusc, după ce s-a instalat în funcția de primar și-a adus aminte că a fost coleg cu patronul firmei „Tehnodomus” și i-a întins „o mână de ajutor”. O coincidență, veți spune! A câștigat cinstit licitațiile, fără „ajutorul” lui Falcă! A avut cele mai bune oferte! Oare, întreb eu? Permiteți-mi să am îndoieli! Pentru că nu cred în coincidențe, mai ales după ce am studiat dosarul de corupție în care au fost cercetați patronii „Tehnodomus”, în care organele de cercetare penală constată că „… banii au fost pretinși de inculpat pentru ca, în exercițiul atribuțiilor sale de serviciu, să dispună măsurile necesare pentru recepționarea lucrărilor și plata facturilor emise de firma omului de afaceri în legătură cu executarea unui contract având ca obiect amenajări hidrotehnic”.
Apropo de experiență si CV-ul de constructor. Ce-a recomandat, văzând antecedentele, în ale construcțiilor, această firmă să câștige licitația privind construcția unui stadion în Timișoara? Expertiza profesională a angajaților? Dotările cu utilaje? Lucrările, de bună calitate și complexe, realizate? Raportul preț/calitate? Stadioanele anterioare construite? Ca exemplu, dacă ne limităm doar la cazul stadionului „UTA”. Știți cine a câștigat licitația? „Tehnodomus”! Cine a finalizat construcția după ce „Tehnodomus” a „dato-n bară”, adică n-a respectat termenele și calitatea? „DRAST COMPANY” SRL (o altă firmă de apartament). Vreți adevărul despre „experiența” de constructor în domeniul stadioanelor a „Tehnodomus”? Vizitați stadionul „UTA” (lucru care trebuia să-l facă timișorenii înainte de a încredința lucrarea acestei firme). Zeci de milioane cheltuite ca să plouă în vestiare. Asta e „experiența” ce-i recomandă? Să fim serioși! Până i-a remarcat și „pescuit” Falcă, cei de la „Tehnodomus” erau niște băieți anonimi, ce „dădeau din coate”, căutându-și protecție politică. Adică nu contau în branșa construcțiilor. Când Falcă a ajuns la „butoanele” Primăriei Arad, celor de la „Tehnodomus” „le-a pus Dumnezeu mâna în cap”. Apoi, pentru că erau „profesioniști” în tabla împărțirii (doar erau absolvenți de Politehnică, cu „experiență”, cum s-a văzut în dosarul de cercetare penală), au rezistat „pe piață”, nu că erau mai buni, mai calificați, mai eficienți, ci că au „driblat” controalele de la fiscul lui Deliman (alt protejat al lui Falcă), reușind, mulți ani, să nu fie întrebați despre deductibilitatea cheltuielilor care au „evaporat” profitul societății, metamorfozându-l, se pare, în cash-ul care îndestulează cheltuielile de lobby pentru adjudecarea licitațiilor. Că doar nu suntem atât de naivi încât să credem că în cazul „Tehnodomus” (cu experiență dovedită în domeniu de organele de cercetare penală) para-ndărătul n-a funcționat ca în toate cazurile în care, după astfel de „investiții” publice, vilele politicienilor au apărut precum „ciupercile după ploaie”! Ar fi o premieră de domeniul paranormalului, într-o țară unde politicienii comisionează totul ca tocmai la Timișoara, cu antecedentele cunoscute ale „Tehnodomus”, para-ndărătul să nu funcționeze (!?).

Lăsând „istoricul” arădean al societății la o parte, întrebarea mea e următoarea: chiar a câștigat „pe bune” licitația „Tehnodomus”, la Timișoara, fără amestecul lui Falcă? Nu prea cred și mă îndoiesc, la cât îl știu de oportunist și orientat pe Falcă. Dar poate mă înșel, deși instinctul, extrem de versat în astfel de „evenimente”, dublat de antecedente, îmi spune că nu. Pe de altă parte, cunoscând foarte bine aceasta firmă și „isprăvile” ei în materie de „calitate” în construcții și în antecedentele cu iz penal (de care a scăpat prin prescripție, nu că n-a comis faptele), sunt în stare să pariez că Timișoara va lua o mare țeapă cu realizarea stadionului de către „Tehnodomus” (pe modelul „UTA”) și că va urma un uriaș scandal, cu acuze de pierderi de bani, fraude la buget și tot tacâmul, care putea fi evitat dacă se analiza mai bine CV-ul acestei firme. Iar dacă „umbra” lui Falcă nu se va întinde și peste Timișoara și fiscul lui Deliman nu va proteja firma „Tehnodomus” și în județul Timiș (solicitând delegare de competență cum obișnuiește în mod curent), de controalele fiscale privind legalitatea deductibilității cheltuielilor și calculul profitului, nu văd cum „Tehnodomus” va putea să onoreze și contractul și „obligațiile” politice. Pentru că, începând de la prețul licitației în raport cu dimensiunea obiectivului și până la modul total netransparent al organizării licitației, sunt mari semne de întrebare privind buna credință a celor ce-au organizat licitația.

La câtă experiență am în domeniu, mie îmi miroase, toată această „afacere”, a corupție, iar tot ce se întâmplă legat de aceasta licitație, pare dedicație pentru D-l Falcă! Poate sunt paranoia și m-am deformat profesional în abordarea investițiilor publice. Dar, să nu ne grăbim cu acuze și să așteptăm un miracol, nu e total neproductibil? Să așteptăm derularea contractelor și respectarea standardelor de calitate și a termenelor, când avem precedente? Păi, după ce banii s-au pierdut, cum vor mai fi recuperați? Credeți că, de aceasta dată, va învinge moralitatea și nu lăcomia? Nu e premeditarea furtului, de fapt? Din păcate, după cum ne-am obișnuit, pentru a adormi vigilența cetățenilor, politicienii fac recurs la răspunderea politică. Dar răspundere politică, în realitate, nu există, e doar o marotă a mafiei politice. La adăpostul acestei marote, politicienii, de fapt, își conservă și exercită dreptul de a fura cât sunt sub mandat.

Iar cei ce azi ne anunță „triumfători” adjudecarea licitației de către „Tehnodomus”, atunci când „mămăliga va exploda” (dacă, între timp, nu vor fi prinși în flagrant cu mita), nu vor mai fi în funcții, pentru a deconta politic „oalele sparte”. Pentru că vor fi multe „oale sparte”, cu siguranță, în acest caz și vor fi multe acuze. Dar, ca și în precedentele de acest fel, cu șpăgile încasate, „organizatorii” acestei spălări de bani publici, se vor retrage să-și consume liniștiți „tainul”, iar timișorenii vor rămâne fără bani și cu o parodie de stadion făcut de niște ageamii, fără nici un pic de experiență în domeniu, ceva în genul sălilor de sport ale lui Năstase, în care plouă, cade tavanul și se surpa zidurile.

La polul opus, profiturile „Tehnodomus” se vor regăsi într-un alt cartier rezidențial din Arad, unde niște rude ale unor foști primari vor primi „donații” de la „mătușa Tamara”!

Nu știu de ce, dar am o premoniție că, o dată cu licitația de autoturisme de la Ministerul Muncii, s-a declanșat campania „liber la furat banii publici”, nu cu țârâita, ci en-gros, pe modelul politicianului din „Las fierbinți”, care îndemna: „fură tot, să nu mai rămână nimic de furat după noi!”, iar politicienii timișoreni, cu stadionul municipal, s-au înscris în „competiție”! Că, în opinia mea, cum „Tehnodomus” n-a fost selectată pe criteriul experienței în domeniul construcției de arene sportive, înseamnă că alt criteriu a contat. Să fie cel al spălării banilor pentru politicieni? Dacă aplicați principiul american al depistării fraudelor fiscale, luând „urma banilor”, e imposibil să nu se afle adevărul. Dar mai avem instituții, neobediente, în stare să monitorizeze cheltuirea legală a banului public?

Pavel ROMAN