În zilele 29 septembrie-1 octombrie 2023, consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, aflat pe final de mandat, în perspectiva preluării mandatului de consul general al României la Szeged, a efectuat vizite de rămas bun la comunităţile româneşti din Medgyesegyhaza, Miskolc şi Micherechi (Mehkerek), participând şi la manifestări tradiţionale ale comunităţii.
În perioada 29-30 septembrie 2023, în oraşul  Medgyesegyhaza, judeţul Bekes, s-a desfăşurat o nouă ediţie a “Zilelor Oraşului”. Această manifestare se organizează anual, de către primăria oraşului situat în jud. Bekes, pe teritoriul de competenţă al Consulatului General al României la Gyula, unde locuieşte şi o comunitate românească .


La deschiderea oficială a festivalului, din data de 29 septembrie, au participat printre alţii Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU); Erdos Norbert, deputat ungar, fost europarlamentar; Kraller Jozsef, primarul oraşului Medgyesegyháza; Sütő Maria Marta, viceprimar, preşedintele “Asociaţiei pentru viitorul şi tradiţiile românilor din Medgyesegyháza”, Varga Sidonia, preşedintele Autoguvernării minoritare româneşti din localitate şi alţii. Printre altele, manifestarea a cuprins şi un concurs gastronomic, la care au participat şi reprezentanţii “Asociaţiei pentru Tradiţiile şi Viitorul Românimii” din Medgyesegyhaza. Programul artistic a cuprins, în data de 30 septembrie 2023, momente oferite de reprezentanţii etniilor care trăiesc în Medgyesegyhaza.


Consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, a efectuat o vizită oficială de rămas bun la Miskolc, în zilele de 31 septembrie-1 octombrie 2023. Consulul general a vizitat Biserica ortodoxă din Miskolc și a avut convorbiri cu preotul paroh al Bisericii ortodoxe, Josef Krank, dar și cu membri ai comunității, originari din România. Orașul Miskolc este reședința județului Borsod-Abaúj-Zemplén, fiind al patrulea oraș ca mărime al Ungariei. Biserica ortodoxă din Miskolc, care actualmente din punct de vedere canonic aparţine de Episcopia Ortodoxă Ungară, a fost construită între ani 1785-1806, de către macedo-românii stabiliţi aici. Pe faţada bisericii, în semn de amintire, se află o inscripţie, în greceşte, pe care scrie: „Această biserică a Sfintei Treimi s-a întemeiat în 1785 pe timpul puternicului Iosif al II-lea, regele Ungariei, şi s-a isprăvit în anul 1806, pe timpul puternicului împărat Francisc al II-lea, regele Ungariei, cu cheltuiala fraţilor valahi din Macedonia”. În această asezare de aromâni s-a născut, la data de 20 decembrie 1808, viitorul mitropolit al Transilvaniei, Sf. Andrei Şaguna. În „Protocolul botezaţilor” a bisericii din Miskolc s-a păstrat despre naşterea sa următoarea însemnare „Anastasiu, fiul lui Naum Evreta Şaguna şi al soţiei sale Anastasia, s-a născut în 20 Decembrie şi s-a botezat şi miruit în 28 Decembrie 1808 prin mine preotul Constantin Vulco. Nașul lui a fost Anastasiu, fiul lui Adam Ghergha.”

În 1791 a fost sfinţit iconostasul bisericii, impunător, având o înălţime de 16 m şi 87 de icoane, pictate de artistul vienez Antoniu Kuchelmeister. Acelaşi maestru a zugrăvit, în anul 1807 şi frescele interioare ale bisericii. Biserica din Miskolc găzduieşte ocazional manifestări ale Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU).
În data de 1 octombrie 2023, consulul general al României la Gyula, însoţit de alţi membri ai misiunii, a participat la manifestările ocazionate de “Ziua Vârstnicilor”, respectiv “Festivalul castraveţilor”, evenimente organizate de către Primăria comunei Micherechi (Mehkerek).  “Ziua vârstnicilor”, a fost organizată de către Primăria din Micherechi, la Casa de Cultură “Gheorghe Dulău” din localitate. Evenimentul a debutat cu salutarea participanţilor de către Margareta Tat, primarul localităţii, după care solista de muzică populară Lorenna, din România, a prezentat un program de cântece tradiţionale româneşti. La eveniment au participat cca. 200 de persoane, reprezentanţii AŢRU, conducătorii şcolii şi grădiniţei din localitate, consilierii locali,  ş.a. „Festivalul Castraveţilor” a oferit publicului programe artistice, cei mai apreciaţi de public fiind Ansamblul de dansuri populare „Gheorghe Nistor” din localitate, care au oferit un program de dansuri populare românești. De asemenea au fost înmânate și distincții unor personalităţi originare din Micherechi,  care au obținut recunoaștere națională sau internațională în domeniile lor de activitate, printre care prof. Gheorghe Petruşan, fost şef al catedrei de Lb. Română de la Universitatea din Szeged; dr. Vasile Marc, fost şef al Secţiei de Cardiologie la Spitalul Judeţean “Pandy Kalman”; prof. Maria Gurzău-Czegedi, Directorul Liceului “Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB), ş.a.